TPOok!

 
Media & TV

Uitgever haalt cybersecurity-boek Vermeend uit de handel na plagiaatbevindingen

Nieuwsuur erkent tekort schieten bij keuze voor Van Rijbroek als gast

Daags nadat verschillende computerbeveiligingsexperts het optreden van Nieuwsuur-gast Rian van Rijbroek fileerden, wordt het boek dat ze samen met Willem Vermeend schreef uit de handel gehaald. De verbazing die haar optreden had gewekt zorgde er ook voor dat het eind vorig jaar verschenen boek nader onder de loep werd genomen. Nieuwsuur en de NOS troffen daarop in het boek plagiaat van tien verschillende artikelen en websites aan, zo schrijven zij.

De Wereld van Cybersecurity en Cybercrime bevat passages uit artikelen van NRC en ook de site van ict-jurist Arnoud Engelfriet en Wikipedia werden geplagieerd. Engelfriet wijst er desgevraagd op dat zijn artikelen – evenals de Wikipedia-lemma’s – overgenomen mogen worden, maar wel met de juiste bronvermelding. De uitgever heeft met het oog op de vele ‘drukfouten en de verwijzingsfouten’ besloten het boek van Vermeend per direct uit de handel te nemen.

Optreden in Nieuwsuur

Het optreden van Vermeend mede-auteur Van Rijbroek in Nieuwsuur kreeg veel kritiek. Daarnaast gaven vele bekende beveiligingsexperts aan nog nooit van haar gehoord te hebben. Het programma besloot gisteren verschillende deskundigen te vragen een aantal van de beweringen en uitspraken van Van Rijbroek recht te zetten.

In het artikel van vandaag geeft de hoofdredactie van het televisieprogramma aan tekort te zijn geschoten.

Het is wijsheid achteraf, maar we zijn hoe dan ook tekortgeschoten en hadden voor een andere gast moeten kiezen. Dat is onze verantwoordelijkheid en verdient excuus

Vermeend liet aanvankelijk weten dat er een aantal verwijzingen waren weggevallen, maar was volgens de NOS later niet meer bereikbaar voor verder commentaar. Van Rijbroek stelde dat ‘een team’ alles heeft gecontroleerd en dat ‘dus niet goed heeft gedaan’.

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.