Opinie

New York Times: Vice blijkt #metoo-safe space waar vrouwen vrezen voor seksuele intimidatie

24-12-2017 12:00

“Terwijl Vice Media uitgroeide van een underground Canadees magazine naar een mediamultinational met een waarde van 6 miljard dollar zorgde de grensoverschrijdende cultuur voor een werkomgeving die vernederend en oncomfortabel was voor vrouwen, zo laten voormalige en huidige werknemers weten.

Uit onderzoek door The New York Times blijkt dat er vier schikkingen inzake beschuldigingen van seksueel misbruik of seksuele intimidatie zijn getroffen tegen medewerkers van Vice, inclusief de huidige baas.

Verder verklaarden meer dan 24 andere vrouwen, de meesten tussen de 20 en 30 jaar oud, dat ze seksueel ongepast gedrag hebben meegemaakt of daarvan getuige zijn geweest. Het gaat dan om ongevraagd proberen te zoenen, vastpakken, seksistische opmerkingen maken of het doen van seksuele voorstellen.

De schikkingen en de lange tijd van seksuele intimidatie wordt door de vrouwen beschreven als een mannelijke hierarchie, waar vrouwen zich als cadeautje voelden voor feestjes bij een organisatie waar feestjes een onderdeel van het werk waren.

Afgelopen januari schikte Vice voor 24.000 dollar met Joanna Fuertes-Knight, een voormalige journaliste voor Vice-Londen, die zegt het slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie, racisme, seksisme en pesten, zo blijkt uit documenten die in bezit zijn van de New York Times. Een van de klachten is dat Vice-producer Rhys James racistische en seksistische opmerkingen tegen haar heeft gemaakt, onder andere over de kleur van haar tepels en of ze ook met zwarte mannen sliep. Mevrouw Fuertes-Knight kan vanwege een geheimhoudingsovereenkomst niet reageren.”

Eerst was er #metoo in Hollywood, dat politiek correcte fatsoenlijke bastion der culturele elite. Toen was er #metoo op toneelscholen en kunstacademies, bij schrijvers en natuurlijk bij het sociale, verschillige en immer fatsoenlijke BNNVARA alwaar een hoofdredacteur in wit ondergoed zijn tong in de strot van een onschuldig meisje probeerde te wurmen.

Er bleek van alles mis te zijn bij die keurige elite waar ze altijd zo tekeer gaan tegen het volk dat ‘een onderbuik’ heeft. Maar het was er vooral niet veilig voor vrouwen.

Het is er zo hypocriet, je zou bijna gaan denken: die zelfbenoemde arrogante elite, dat zijn net mensen, met een onderbuik, precies dezelfde onderbuik die ‘het volk’ ook heeft, waar die zelfbenoemde arrogante elite altijd zo tegen tekeer gaat.

Grof seksueel misbruik

Nu blijkt uit onderzoek door de gezaghebbende New York Times, clubblad van politiekcorrecte leden der elite en andere zelfbenoemde arrogante boven de rest gestelden, dat ook binnen de ivoren torens van de rozebellenblazende millennial-safespace Vice, clubblad van linkse Jesse Klaver-stemmende UvA-hipsters, sprake was, en is, van grof seksueel misbruik. (Volledige media-statement van Vice hier.)

Ook bij Vice, zo blijkt nu, zijn vrouwen alles behalve veilig. En dan gaat het niet alleen om seksuele intimidatie maar ook om racisme en seksisme. U weet wel, van die dingen waar Vice-millennials en Vice-medewerkers en Vice-hoofdredacteur zich altijd zo openlijk tegen verzetten.

Afvoerputje van afvoerputje

Ja, na lezing van dit ontluisterende New York Times-artikel mag je haast wel zeggen: Vice, dat is toch wel het afvoerputje van het afvoerputje van de nieuwe media.

Je zult nu maar hoofdredacteur zijn van een Vice-afdeling. Dan kun je toch niet anders dan je bolle ogen uit je arrogante hypocriete rotkop schamen en beseffen dat helemaal niemand je ooit nog serieus gaat nemen?

Tragisch, diep diep diep tragisch.