Media & TV

NPO: megasalarissen geen probleem, maar Powned die een gast betaalt en de regels worden aangepast

21-12-2017 11:31

De NPO gaat kritischer kijken naar vergoedingen die gasten en deskundigen krijgen voor hun medewerking aan programma’s. Donderdag publiceert de NPO zijn nieuwe code voor goed bestuur, die per 1 januari in werking treedt. Deze werd op het laatste moment aangescherpt, erkent de publieke omroep tegenover De Telegraaf. Zo mag er voor deelname aan documentaires niet mer worden betaald.

Aanleiding hiervoor is de onthulling over betalingen door PowNed aan de omstreden motorclub No Surrender. De club kreeg zo’n duizend euro per aflevering van de serie Captain Henk over de baas van de club. Dat leidde tot vragen in de Tweede Kamer.

Omroepbaas Dominique Weesie ontkende eerst dat er was betaald was, maar gaf later toe dat de omroep een ‘onkostenvergoeding’ betaalde van het ledengeld. De NPO heeft de omroep gevraagd binnen een week met de bonnetjes te komen.

1000 euro onkostenvergoeding voor deelname van een gast aan een docu is overigens niets, zo weten ingewijden aan TPO te melden. “Peter R. de Vries komt voor 1000 euro zijn bed niet eens uit en al die steeds maar weer hinderlijk terugkerende dezelfde gasten voor die halfgare ochtendprogramma’s van WNL komen, en gaan, allemaal met een taxi. Alsof dat niet gratis is”, aldus de Mediapark-bron tegen TPO.

Anp/TPO