NRC: Volkskrant verspreidde meermaals nepnieuws van Russische twittertrollen

08-12-2017 21:08

Russische ‘Twittertrollen’ zijn de afgelopen twee jaar ten minste dertig keer geciteerd door belangrijke Nederlandse nieuws- en opiniesites. Ten minste vier tweets in vijf Nederlandse artikelen bevatten nep- of misleidend nieuws, verspreid door Russische trollen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. De Volkskrant maakte zich hier viermaal schuldig aan, ThePostOnline tweemaal. Grappig; Volkskrant-columnist Bert Wagendorp beschuldigde TPO begin dit jaar van  ‘belangenloze medewerking’ aan de ‘Russische propagandamachine’. Iets wat de krant later overigens moest rectificeren.

In het geval van TPO ging het om twee geciteerde tweets in twee verschillende liveblogs (TPO is overigens niet om wederhoor gevraagd door NRC). NRC Handelsblad ging zelf één keer in de fout in een artikel over een bezoek van toenmalig Amerikaans vicepresident Joe Biden aan Turkije.

De website van omroep Powned voert de lijst aan met het citeren van dubieuze tweets (7), gevolgd door Geenstijl (6), De Dagelijkse Standaard en De Volkskrant (beiden 4) en het Algemeen Dagblad (3).

Lees ook

NRC Handelsblad – Media Nederland citeerden trollen als bron