TPOok!

 
avatar
   
Opinie

Closeread: NPO-NTR-baasje doet huiliehuilie in Volkskrant want NPO-bezuinigingen

Ook deze dag weer ziet de naakte keizer in zijn spiegel hoe fantastisch zijn kostuum zit

Tags: ,

Bron.

 

“Ik heb getwijfeld of ik deze brief zou schrijven.”

Duidelijk niet lang genoeg.

 

“Als omroepdirecteur ben ik natuurlijk bij voorbaat verdacht als ik het opneem voor de Publieke Omroep.”

Heus, ook als je het niet opneemt voor de NPO ben je bij voorbaat verdacht, want omroepdirecteur (vanaf 160.000 euro belastinggeld per jaar).

 

“Maar mijn zorgen gaan het eigenbelang ver voorbij.”

Dat geloven we oprecht, jouw zorgen zijn zoals die van elke narcistische moralist: vrees voor het verlies van macht en invloed.

 

“Ik ben bezorgd over de toekomst van de Publieke Omroep.”

Wij ook, we zijn bang dat de Publieke Omroep nooit ophoudt met bestaan.

 

“Minister Slob heeft vorige week maandag tijdens de Tweede Kamer- discussie over de mediabegroting een nieuwe korting op het budget van maar liefst 62 miljoen aangekondigd.”

Waar ‘maarliefst’ staat moet ‘slechts’ komen te staan.

 

“De Ster-inkomsten vallen namelijk tegen”

Omdat adverteerders geen zin meer hebben in adverteren op media die door niemand worden bekeken en beluisterd.

 

“en de overheid is niet van plan dit structureel te compenseren.”

Terecht. Je bent een grote jongen, je kunt best zelf je eigen kont afvegen na het poepen en je broek weer optrekken.

 

“Maar is dat redelijk?”

Ontzettend redelijk.

 

“Wat doet de Publieke Omroep eigenlijk fout, dat zij keer op keer zo wordt aangepakt?”

LOL! Heb je even?

– gijzelen van de publieke moraal sinds 1968.
– produceren van propaganda.
– uitkeren van exorbitante lonen aan ‘unieke talenten’.
– voortdurend proberen maatschappelijk debat te sturen.
– eenzijdig politiek-ideologisch drammen.
– brainwashen.
– programma’s produceren waar nog maar een heel klein gedeelte van de bevolking op zit te wachten.
– verregaande humorloosheid.
– produceren van slechte kwaliteit journalistiek.
– teveel geld wegzuigen voor producties die gewoon commercieel kunnen.
– sowieso sport.
– BNNVARA.
– BNNVARA online.
– creatieve bloedarmoede.
– BN’ers.
– NPO 3.
– reisprogramma’s.
– reisprogramma’s met BN’ers.
– Het Glazen Huis.
– Eric Corton.
– Hans Laroes.
– alle ledenomroepen.
– Radio 1 algemeen.
– Radio 1 Mediaforum.
– eigenlijk alle NPO-radio.

Oh, je hebt geen tijd meer? Jammer, we waren nog maar net begonnen.

 

“Na jaren van bezuinigingen is er weer ruimte voor groei in Nederland”

Hopelijk niet bij de NPO.

 

“maar niet bij de NPO”

Godzijdank!

 

“daar moet nog meer geld vanaf.”

Precies! Goed dat je het zelf zegt.

 

“Dat de Ster-inkomsten teruglopen ligt niet aan de kwaliteit van de programma’s.”

Nee, maar wel aan het teruglopende kijk/luister-aantal. Wat weer ligt aan de kwaliteit van de programma’s.

 

“Ons marktaandeel is heel hoog.”

Right. Als ik in een markt voor biologisch afbreekbare aanstekers ga concurreren met andere aanbieders van biologisch afbreekbare aanstekers en ik verkoop per dag meer aanstekers (namelijk twee stuks) dan mijn concurrenten (één aansteker per dag) kan ik ook zeggen dat mijn marktaandeel heel hoog is. Alleen is de markt beroerd klein. Het is dus volstrekt nietszeggend.

 

“Die terugloop is een consequentie van een wereldwijde ontwikkeling,”

Bevrijding van gedachten en meningen dankzij het internet? Onttrekken aan politiek correcte bevoogding en dwingelandij?

 

“het is onheil van buiten.”

LOL MOTHERFUCKER! Dus als jouw product van beroerde kwaliteit wordt bedreigd door innovaties (sommige bedrijven innoveren wél) dan is dat ‘onheil van buiten?’ Tsja.

 

“De Publieke Omroep is het waard om door de overheid beschermd te worden tegen dit onheil van buiten”

‘DE PRAVDA IS HET WAARD OM DOOR HET POLITBUREAU TE WORDEN BESCHERMD TEGEN DE INVLOED VAN HET KAPITALISME EN IMPERIALISME!’

 

“Passief aan de kant staan”

Een beetje wat de NPO met internet heeft gedaan de afgelopen 15 jaar zeg maar?

 

“wel roepen dat de omroep belangrijk is”

De enigen die dat roepen zijn mensen die bij de NPO werken en linkse politici, vooral PvdA’ers.

 

“maar daar geen daden tegenoverstellen, is volstrekt onvoldoende.”

Stel een daad, neem ontslag, laat je adviseren door John de Mol en richt je eigen media-imperium op, zonder subsidie, zonder invloed overheid. Dan stel je pas écht een daad waar de ‘democratie’ en ‘pluriforme maatschappij’ iets aan hebben. Maar nee, bij de NPO is daden stellen: jammeren, drammen en stampvoeten als een zielige kleuter dat belastingbetalers nog meer belasting moeten betalen anders zijn ze stom en ‘gaat het licht uit’.

 

“Ondanks wat sommigen u willen laten geloven, functioneert de Publieke Omroep goed.”

Ja, neem NPO 3: daar kijken soms wel honderdduizend mensen naar. Of neem 3FM: die luistercijfers blijven maar omhoog schieten, nietwaar? Nee, dan de dagelijkse kijcijfertopper NOS Achtuurjournaal, daar kijken 2 miljoen mensen naar. Dat is dus 12% van de bevolking. Dus zelfs naar het best bekeken NPO-programma kijkt 88% van de bevolking elke dag niet.

 

“U kijkt en luistert massaal naar onze programma’s”

Leugens! Zie hierboven. Incidenteel heeft de NPO programma’s die extreem goed worden bekeken, tot zo’n 4 miljoen kijkers. Maar dat zijn entertainmentprogramma’s (Boer Zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt) die niet eens tot de taak van de NPO behoren. En dan nog: met 4 miljoen kijkers heb je het over nog geen kwart van de bevolking. Dus zelfs naar de meest bekeken programma’s van de NPO kijkt driekwart van de Nederlanders helemaal niet. Laten we het over de radioluistercijfers maar helemaal niet hebben, die lopen maximaal in de honderdduizenden. De miljoenenluistercijfers van giganten als Radio 538 zal voor altijd een NPO-droom blijven. Wie denk je eigenlijk voor te kunnen liegen met ‘massaal’?

 

“bovendien waardeert u die ook nog eens heel hoog.”

Ja, bij die paar procent bejaarden die wel kijken is de waardering heel hoog. Proficiat, ook WC Eend raadt u WC Eend aan.

 

“In het digitale domein is er geen Nederlands mediabedrijf dat ons naar de kroon kan steken.”

Weer een leugen! Dumpert.nl staat in de top 10 van best bezochte Nederlandse sites. NPO.nl staat ergens in de buurt van nummertje 70 in de top 100 best bezochte sites. Je blijft maar liegen en bedriegen. Begin je al een beetje te begrijpen waarom die weerstand tegen de NPO zo groot is en steeds groter wordt? Het is dat voortdurende liegen en bedriegen. Dat aanhoudende weigeren om ook maar enige kritiek te accepteren. Dat groteske gebrek aan zelfreflectie en, vooral dat, die arrogante bijna feodale gedachte dat je kunt liegen wat je wilt omdat de kijker en luisteraar toch maar dom volk is en zich aan jou heeft te schikken. Het is niets anders dan schaamteloos onze intelligentie beledigen: ‘Ik kan liegen wat ik wil ze hebben het toch niet door’. Wat dacht je opa, het is nog steeds 1963? Hoe moeilijk is het om een opiniestuk te schrijven en daarin jezelf te verdedigen zonder meteen te beginnen met: “De critici liegen, ik ben helemaal niet naakt, dit zijn gewoon zulke mooie kleren dat jullie allemaal jaloers zijn, bovendien ben ik de keizer en heb altijd gelijk”? Deze houding is exact wat de NPO nu al tientallen jaren verder richting afgrond duwt: die pathologische zelfgenoegzaamheid, dat vrome geloof in het eeuwige eigen gelijk, dat koketteren met morele wijsheden die alleen NPO-medewerkers in pacht zouden hebben, dat vreselijke dedain, het maar blijven geloven in een universum waarin NPO-makers beter zijn dan anderen en alle anderen zich daar aan mogen optrekken als het de NPO-makers behaagt.

 

“In deze krant werd de Publieke Omroep onlangs nog verweten zich te veel te manifesteren op digitale platforms, op zoek naar adverteerders. Dat raakt kant noch wal.”

Je bedoelt: de NPO concurreert met illegale staatsteun op het internet? Je bedoelt: de mensen van Dumpert moeten het met hun tegen bloed, zweet en tranen geproduceerde filmpjes opnemen tegen de Youtube-filmpjes van BNN, die oneindig filmpjes kunnen produceren en nooit zullen worden afgerekend op onrendabel zijn? Je bedoelt waarschijnlijk de enorme hoeveelheid online sport waar voor commerciële sportmedia niet tegen valt te vechten omdat niemand anders de rechten kan betalen? En dat allemaal met volledige steun van de staat? Bedoel je dat?

 

“De reden dat de Publieke Omroep ook aanwezig is in het digitale domein heeft niets te maken met adverteerders, maar alles met de gebruikers.”

Guess what: die gebruikers willen je óók digitaal niet. Omdat 90% van wat de NPO maakt laffe, achterhaalde troep is. Omdat niemand onder de 65 jaar zit te wachten op wéér dezelfde BN’ers die komen laten zien dat ze deugen. Omdat helemaal niemand die niet in een zeker stadium van dementie verkeert en zelf de hele dag online nieuws kan verzamelen nog eens even uitgebreid gaat kijken wat Annechien Steenhuizen allemaal voor mooi maar veilig policor nieuws heeft verzameld. Echt, nobody fucking cares! Laat staan dat gebruikers staan te juichen als de NPO eindelijk ook eens digitaal gaat.
“Jeetje, snel even online terugkijken welke lang verloren geliefden Derek Bolt nu weer bij elkaar heeft gebracht op mijn kosten.” – Helemaal Niemand onder de 55 jaar oud ooit –

 

“De Publieke Omroep heeft nu eenmaal de opdracht zijn producten onder de aandacht van de burger te brengen.”

Nee, de NPO heeft de opdracht NUTTIGE en KWALITATIEVE producten onder de aandacht van de burger te brengen. Dat is totaal wat anders dan elke dag weer Peter R. de Vries, Peter R. de Vries, Peter R. de Vries, Anousha Nzume, Beatrice de Graaf, de katten van Jort Kelder en Eva Jinek en Andre van Duin kijkers in hun maag te splitsen als een hinderlijk stalkende moralist die maar niet kan ophouden zijn obsessieve links-ideologische waanwereldbeeld aan anderen op te dringen. Kennelijk snapt de NPO gewoon niet zo goed wat de opdracht precies inhoudt?

 

“Die burger beweegt zich meer en meer in het digitale domein”

En die burger wil dus minder en minder NPO, daarom gaat die burger ook het digitale domein op. Weggejaagd door de NPO. Gevlucht naar Netflix, waar ze wél goede producten maken omdat ze daar niét vastzitten aan een ziekelijke cultuur waarin alles wat te spannend of te realistisch is geen geld krijgt van één van de vele subsidiefondsen die nog altijd worden beheerd door linkse babyboomers. Die burger gaat naar Netflix omdat de Amerikanen wél drama’s kunnen schrijven waarin acteurs geen achterlijke uitleggerige dialogen hoeven te spreken en waar de clou niet altijd is dat een multiculturele samenleving liefde is en drugs slecht zijn voor je gezondheid. Om nog maar te zwijgen van wéér Pierre Bokma, Gijs Scholten van Asschat of Halina Reijn naakt. Nederlands drama is net zo leuk als Nederlandse film: een eeuwige variatie op het thema ‘de middelmaat aan de macht en nu verder je bek houden’.

 

“en het is dus logisch dat de omroep volgt.”

Als een hinderlijke, niet af te schudden, agressieve stalker die maar achter je aan blijft lopen waarheen je ook gaat.

 

“De omroep uitsluiten van de digitale wereld”

Eindelijk: een volledig vrije online markt! HOERA! Weg met de staatssteun aan concurrenten!

 

“staat gelijk aan het op termijn opheffen van diezelfde omroep.”

En dat is erg want? Accepteer het gewoon: de tijd van de NPO is voorbij. Die ‘opdracht’ waarover je spreekt was nuttig in een tijd waarin mensen nog dom en laaggeletterd waren en afhankelijk waren van het media-monopolie der NPO. Maar het is 2017. Net als de NPO die groot werd in de jaren zestig door zich af te zetten tegen de geestelijkheid, die er ook van overtuigd was dat ze een ‘opdracht’ hadden en nooit mochten ophouden met bestaan, is het nu de digitale wereld, een nieuwe generatie met een nieuw wereldbeeld, dat zich afzet tegen de NPO. En zoals de NPO uiteindelijk het waarheidsmonopolie van de geestelijkheid en letteren overbodig maakte zo is nu de NPO overbodig gemaakt door het internet en de nieuwe vrijheid van ideeën. De eerste gelovige die van zijn geloof afviel had door het lezen van boeken ontdekt dat wat de geestelijken vertelden misschien wel niet waar was. De eerste afvalligen van de NPO hebben door het internet en het einde aan de ideologische media zelf kunnen ontdekken dat er nog veel betere kwaliteit televisie en radio voorhanden is en dat ‘het Nederlandse wereldbeeld’ helemaal niet zo dichtgetikt is als de NPO-ledenomroepen maar blijven beweren in hun propaganda. Face it dude: je bent overbodig. De NPO is een volstrekt zinloos boek in een wereld waarin niemand nog leest.

 

“Er wordt bovendien nauwelijks geld verdiend op internet.”

We gaan er maar van uit dat dit een tikfout is en dat er überhaupt niets door de NPO wordt verdiend op het internet. In welk serieus, modern, democratisch land kan het wettelijk mogelijk zijn dat een gesubsidieerde partij commercieel geld verdient online?

 

“Men spreekt van enige miljoenen.”

Grappig: een gesubsidieerde partij die “hooggewaardeerde kwaliteitsprogramma’s” maakt is niet eens in staat online commercieel veel te verdienen. Er gaat duidelijk ergens iets finaal mis.

 

“Dat staat in geen verhouding tot de kosten”

Oftewel: programma’s van de NPO zijn domweg te duur om te produceren. Omzet – kosten = winst. Geen winst = te hoge kosten.

 

“en al helemaal niet in verhouding tot de honderden miljoenen die Google en Facebook jaarlijks uit de Nederlandse markt trekken.”

Je bedoelt techreuzen die zo’n geweldig product hebben dat ze behalve het nieuwe mediamonopolie ook de absolute commerciële winst in handen hebben? Jaloers zeker?

 

“De echte concurrent om de digitale reclamegelden komt niet uit Nederland, die komt uit Amerika.”

De echte concurrent van elke commerciële partij is de staatsgesteunde moloch die de commerciële markt verpest door gesubsidieerde producten commercieel te verkopen.

 

“De NPO is een van de goedkoopste Publieke Omroepen van Europa,”

Dat zegt vooral veel over de rest van Europa, helemaal niets over de NPO.

 

“u krijgt dus waar voor uw geld.”

‘HET POLITBUREAU HEEFT BEPAALD DAT U MAG KIEZEN UIT TWEE SOORTEN TRABANT. OMDAT U MAG KIEZEN KRIJGT U WAAR VOOR UW GELD!’

 

“Tijdens de kabinetten Rutte I en Rutte II heeft de omroep 250 miljoen euro, een derde van het budget, moeten bezuinigen”

Een bezuiniging die in het niet valt bij de bezuinigingen op onderwijs, zorg, defensie. U krijgt dus waar voor uw geld.

 

“en nog levert hij eerdergenoemde kwaliteit.”

Gaat dit nog steeds over die 90% programma’s waar meer dan 80% van de Nederlanders nooit naar kijkt of luistert?

 

Dat is een prestatie van formaat.

Meer dan 900 miljoen euro per jaar nodig hebben en toch maar 20% van de bevolking kunnen bereiken is inderdaad een prestatie van formaat. Negatief formaat. Hoeveel procent van de bevolking zouden die gemene adverteerders wegzuigende Facebook en Google eigenlijk bereiken? 98%? 99%?

 

“De aangekondigde korting van nog eens 62 miljoen euro is niet alleen onbegrijpelijk,”

Laag. Onbegrijpelijk laag.

 

“maar ook onverstandig.”

Ja, stel je voor dat je met het geld dat wordt uitgespaard op de lonen van NPO’s unieke talenten meer agenten, verplegers en militairen kunt betalen! Je moet er niet aan denken zeg!

 

“De Publieke Omroep vervult een belangrijke rol in de maatschappij.”

De online markt vervuilen? Via tal van babbelprogramma’s iedereen die anders denkt dag in dag uit demoniseren? Oeverloos jammeren en drammen over ‘de toon van het debat’? Het aan het werk houden van uitgerangeerde BN’ers? Via het Radio 1 Mediaforum blijven negeren dat een bekend medewerker van BNNVARA schuldig is aan #metoo-intimidatie? Via datzelfde Mediaforum over GS en TPO heenkotsen? Die ‘belangrijke rol’ bedoel je?

 

“Hij geeft betrouwbare informatie,”

Klik hier.

 

“legt verbindingen tussen de verschillende groeperingen in Nederland,”

Ja: ‘ISLAM = liefde. WILDERS = nazi’. Klik hier voor meer verbinding van de NPO. Of hier. Of hier. Ziet u wel? Een en al verschillige verbinding die NPO!

 

“draagt bij aan de kennissamenleving”

Zonder de NPO zouden we nooit kunnen Googlen of Wikipedia kunnen vinden hoor, goed dat we alsnog via de NPO aan onze kennis komen! Moment, even mijn cursus Spaans via Teleac afmaken, ben vergeten de Betamax-videorecorder te programmeren namelijk.

 

“en biedt ook nog eens ontspanning.”

Net als de commerciëlen, die er wél gewoon zelf voor betalen.

 

“Dit alles tezamen helpt de democratische kennissamenleving op peil te houden.”

Ja, zonder Nieuwsuur hadden we nooit geweten dat het Korps Commandotroepen stom is, dat moslimbroeders in Nederland vrede en tolerantie zijn en zonder DWDD of Pauw hadden we nu natuurlijk niet geweten dat Geert Wilders, Ayaan Hirsi Ali en natuurlijk Thierry Baudet ‘Nederland kapot maken’ en ‘het debat vergiftigen’. Dat houdt die ‘democratische kennissamenleving’ inderdaad erg lekker op peil. Om natuurlijk nog maar te zwijgen over al die kennis die we hebben opgedaan van Heel Holland Bakt: dankzij dat NPO-programma weten we nu exact hoelang we de oven moeten voorverwarmen voor een echt goede hartige biologischegroententaart. Waarvoor veel dank nog.

 

“Het is maar zeer de vraag of wij na de dreigende bezuiniging nog in staat zijn het huidige kwaliteitsniveau vol te houden.”

Veel slechter kan de kwaliteit niet worden, of gaan de Dames van Halal weer presenteren? Zoals gebruikelijk bij dingen die hun hele leven uitsluitend subsidie hebben gesponsd worden zaken kwalitatief beter als er eindelijk eens echt moet worden gewerkt voor de winst. Dus maak je vooral geen zorgen: hoe meer bezuinigingen op de NPO, hoe meer dood hout wordt weggesneden, hoe meer kwaliteit er over blijft. Tip: begin met het opheffen van de NTR. Over dood hout gesproken.

 

“Is de Publieke Omroep dan reddeloos verloren?”

We hopen het! God, laat het waar zijn!

 

“Nee, dat wil ik niet geloven.”

‘DE SOVJETUNIE VERANTWOORDELIJK VOOR MILJOENEN DODEN? NEE, DAT WIL IK NIET GELOVEN!’

 

“Als ons publiek”

Alle 2 miljoen bejaarden en 65-plussers?

 

“zich realiseert dat het dreigt kwijt te raken wat het zo waardeert”

Sport, Boer Zoekt Vrouw en Heel Holland Bakt?

 

“namelijk de rijkdom en kwaliteit van het programmapakket”

‘GOD BESTAAT, DAT STAAT IN DE BIJBEL, EN GOD ZEGT DAT DE BIJBEL WAARHEID IS DUS IS HET WAAR.’

 

“ja, dan zou ik hopen dat het publiek van zich laat horen.”

Bij dezen! Geen dank voor het laten horen! Wanneer is die volgende ‘town hall meeting’ precies?

 

“En dan maar kijken of de politiek goed luistert.”

Goed luisteren naar 80% van de burgers die nooit maar dan ook nooit iets met de NPO hebben of hebben gehad. Exact: politici die naar burgers luisteren en dus de NPO afschaffen. De democratie die zegeviert.

 

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.