Media & TV

BNNVARA: ‘Matthijs van Nieuwkerk heeft Gijs van Dam geen smeerlap genoemd’

27-11-2017 13:11

Omroep BNNVARA spreekt tegen dat Matthijs van Nieuwkerk de van seksueel misbruik beschuldigde tv-producent Gijs van Dam ‘een smeerlap’ heeft genoemd in De Wereld Draait Door (DWDD). Volgens de omroep citeerde de presentator een door Jelle Brandt Corstius gebruikte term in het artikel dat hij in Trouw had geschreven. In het artikel gebruikt Brandt Corstius de term ‘smeerlap’ in meervoud, verwijzende naar alle anderen die met seksueel misbruik zijn weggekomen.

 

“En ik schreef dit ook voor alle smeerlappen die nog steeds denken dat ze er mee wegkomen. Dat hun sneue gerommel beperkt zal blijven tot het geruchtencircuit.”

 

De progressieve omroep geeft een reactie op berichtgeving van De Telegraaf. De krant schrijft dat Gijs van Dam, de man die er door Brandt Corstius van wordt beschuldigd dat hij hem heeft gedrogeerd en verkracht, excuses eist van Van Nieuwkerk. BNNVARA benadrukt dat het niet ging om een kwalificatie of mening van Van Nieuwkerk. Hieronder het fragment van DWDD van 25 oktober dit jaar. Het gewraakte moment ziet u vanaf 4.15 min.

De omroep bevestigt dat de advocaten van Van Dam een klacht hebben ingediend tegen DWDD. BNNVARA zegt ervan overtuigd te zijn dat de makers binnen de context van het programma zorgvuldig hebben gehandeld. De advocaat van Van Dam is maandagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

(ANP/TPO)