Media & TV

Bonusquote: ‘Van media en politici hebben we het meeste nepnieuws te vrezen’

21-11-2017 21:32

 

“Het verdraaien of verzinnen van cijfers en opgeklopte gevaren van buitenaf klinkt als dat beruchte Russische nepnieuws. Dit voorbeeld toont echter aan dat het van onze eigen politici en media is dat we het meeste alledaagse nepnieuws, inclusief over nepnieuws zelf, te vrezen hebben. Dat mag geen verrassing heten; politici hebben hun eigen agenda.

In Nederland wordt intussen de uitslag van het Oekraïne-referendum gedelegitimeerd, want beïnvloed door Russen. Dat komt uitgerekend D66, dat met het referendum haar zogenaamde kroonjuweel overboord zet, op dit moment niet verkeerd uit. Veelzeggend is ook het feit dat minister Ollongren de kwestie nog eens aangreep om de ‘noodzakelijkheid’ van de controversiële Sleepwet te benadrukken. Gegarandeerd dat vermeend nepnieuws in het komende referendum over die wet, zeker in geval van een negatieve uitslag, een hoofdrol zal spelen.

Waarom politici die blijkbaar denken dat kiezers zich zo gemakkelijk laten beïnvloeden ‘Democraten’ in hun partijnaam hebben, is een raadsel.”

 

Juist! Precies dit!

In één ding heeft Camile Merlen in zijn Volkskrant-opinie-artikel overigens geen gelijk: politici met ‘Democraten’ in hun partijnaam denken niet dat kiezers zich gemakkelijk laten beïnvloeden, ze weten dat.

Face it: kiezers laten zich enorm makkelijk beïnvloeden, kiezers van partijen met ‘Democraten’ in hun naam al helemaal. Je kunt dat ook ‘naïviteit’ noemen.

In feite is hun hele wereldbeeld gebaseerd op zelf verzonnen nepnieuws.