Bonusquote – ’Rapper Boef is de nieuwe James Dean’

15-11-2017 16:35

Rapper Boef, een tuigvlogger die veroordeeld is voor het treiteren van de politie, is net zo’n figuur als het veel te jong gestorven supertalent James Dean, die in Rebel Without a Cause een gekwelde tiener in de VS van de jaren ’50 speelde.

Want beide figuren vormen het startpunt van een brede sociale beweging, aldus antropologenmeisje en ‘politiek filosoof’ Femke Kaulingfreks in Trouw. Boef is onderdeel van ‘een brede burgerbeweging’ volgens haar. Samen met het straatgeweld van jonge Marokkanen afgelopen weekend en het kapotdreinzen van Zwarte Piet, is Boefs tuiggedrag gewoon een soort emancipatie.

Aldus Kaulingfreks in een hallucinant verhaal over haar boek en onderzoek.

James Dean was een zeer belezen, verlegen jongeman die als acteur in Rebel Without a Cause gestalte gaf aan een getroubleerde tiener. Ook speelde hij Cal Trask in de Steinbeck-verfilming East of Eden, en gaf hij gestalte aan oliemagnaat Jett Rink in Giant. Hij was echter tiener, noch rebel, noch oliebaron. Ook sloopte hij geen politiewagens, en misdroeg zich niet tegen de politie. Hij was een acteur, en speelde fictieve personen.

‘Rapper’ Boef is daadwerkelijk straattuig en heeft een allerminst fictieve veroordeling op zijn naam staan. Dat ‘wetenschappers’ als Kaulingfreks dergelijke zaken niet van elkaar weten te onderscheiden, noopt het TPO Bonusquote-team tot de conclusie: de universiteit Utrecht is de nieuwe Fabeltjeskrant.