Media & TV

Hoogste baas OM: ‘Vervroegde vrijlating Michael P. onverteerbaar voor nabestaanden Anne Faber’

29-10-2017 11:21

PERSBERICHT

Volgens de hoogste baas van het Openbaar Ministerie is het onverteerbaar voor de nabestaanden dat  ze worden geconfronteerd met een verdachte die vervroegd is vrijgelaten. Dat zegt Gerrit van der Burg, procureur-generaal van het Openbaar Ministerie, tijdens WNL op Zondag op NPO 1. “Het is natuurlijk onverteerbaar voor de nabestaanden wat haar is overkomen.”

Tegelijkertijd moeten ook criminelen een tweede kans krijgen in onze rechtstaat, onderstreept de OM-baas. Hij spreekt van “schurende dilemma’s”.

“Als je met elkaar vindt als samenleving dat mensen die tijdelijk worden opgesloten daarna weer deelgenoot worden van de samenleving, betekent dat ook dat bepaalde vrijheden weer worden opgebouwd.”

Belangrijk is volgens hem de begeleiding om terug te komen in de samenleving, die moet goed zijn. Op de vraag of het dan een ingecalculeerd risico van de maatschappij is, zegt Van der Burg: “Als samenleving neem je dat risico altijd.”

Van der Burg is afgelopen zomer begonnen als procureur-generaal van het Openbaar Ministerie. Hij noemt het een harde baan: “Je moet wel tegen een stootje kunnen.”

Anp

/PERSBERICHT