Media & TV

Kongsi NPO/RTL/Vice gaan ‘diversiteit’ voortaan gesubsidieerd doordrammen

24-10-2017 10:20

De publieke omroep NPO, RTL en het Amerikaanse mediabedrijf Vice nemen maatregelen die de diversiteit in de media moeten verbeteren. Daartoe hebben ze een samenwerkingsverband gesloten met Women Inc, een stichting die de positie van vrouwen steunt, zo meldt deze organisatie dinsdag.

De partijen willen (on)bewuste vooroordelen tegen mannen en vrouwen tegengaan, maar ook die op het gebied van etniciteit en de sociaal-economische status van mensen. Daartoe nemen ze verschillende stappen, zoals het organiseren van cursussen voor medewerkers en het centraal stellen van diversiteit bij de beoordeling van kwaliteit van programma’s.

Het tweejarige samenwerkingsproject Beeldvorming in de media wordt gesteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Volgens Afke van Rijn, directeur Media bij het ministerie, tonen zowel traditionele als nieuwe media vaak slechts een beperkt beeld van de samenleving. “Een meer open blik kan mediamakers een kans geven om meer én meer diverse verhalen te vertellen. Ik vind het daarom heel fijn dat mediamakers samen gaan werken én een actievere rol gaan pakken om alle verhalen uit onze samenleving te vertellen.”

TPO en Geenstijl gaan vooralsnog niet samenwerken om te drammen over meer diversiteit, al is een samenwerking om te drammen over het gesubsidieerde gedram voor meer diversiteit niet eens zo’n heel gek idee.

TPO liep overigens voorop in diversiteit: Annabel Nanninga (inmiddels FvD) was én vrouw én half Indisch en twee redactieleden zijn allochtoon want afkomstig uit Roemenië en Hongarije.

Het is onbekend of de mensen van Powned (NPO) nu ook verplichte vooroordelenbestrijdingscursussen moeten volgen en of de Braboneger (NPO) daar vrijstelling voor krijgt.

Anp/TPO

 

Bonusquote via Sietske Bergsma:

 

“Ze krijgen een totalitaire template waarbinnen ze alleen nog mogen ophoesten wat de vernietigers van werkelijke, echte diversiteit – namelijk van ideeën – voorschrijven. ‘De blik verruimen’ door deze feitelijk te versmallen en mensen wijs te maken dat ze allerlei onbewuste zwaktes hebben is  terra-totalitair want onmogelijk te weerleggen als cursist van de maatregel. Het is ‘1984’-kaviaar, nieuwspraak voor u allen. Het ontbreekt nog aan een mooi lied voor de Grote Leider van deze voorwaartse beweging.”