Bonusquote – Trouw-columniste: ‘Focus #MeToo ligt op rijke, bekende en veelal witte vrouwen’

19-10-2017 12:05

De beschuldigingen aan het adres van Hollywood-producer Harvey Weinstein over zijn seksueel intimiderende gedrag ten aanzien van actrices heeft wereldwijd veel losgemaakt. Talloze vrouwen delen hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat doen ze met de hashtag #MeToo die inmiddels trending is op sociale media. Trouw-columniste Seada Nourhussen meent donderdag dat de campagne is ‘gekaapt door Hollywood’.

“De reeks beroemdheden, zoals zangeres Lady Gaga en actrices Debra Messing en Patricia Arquette, die de hashtag voeren is indrukwekkend. Maar het betekent ook dat de focus op rijke, bekende en veelal witte vrouwen ligt. Niet alleen Weinsteins macht, ook die van zijn slachtoffers stuurt de aandacht. Want ondanks de vrouwenmarsen is Donald Trumps ‘Grab ‘m by the pussy’ verwaterd tot een anekdote; de vrouwen die Trump aanklaagden hebben geen sterrenstatus. Gaat Hollywood het ook voor hen opnemen?

Dat seksueel geweld tegen arme, niet-witte, gemarginaliseerde vrouwen wordt genegeerd, blijkt ironisch genoeg uit hoe de #MeToo-campagne is gekaapt door Hollywood. In tegenstelling tot wat media melden heeft niet actrice Alyssa Milano, maar de zwarte activist Tarana Burke de slogan bedacht. Zij strijdt met ‘Me Too’ al tien jaar tegen seksueel geweld tegen zwarte vrouwen. Een groep die vaak getroffen, maar niet gehoord wordt. Burke, zelf slachtoffer, is blij met de aandacht maar zegt ook: “Dit is geen hashtag. Dit is een beweging”.”

Lees ook

Column Seada Nourhussen in Trouw over #MeToo

 

Foto: Slachtoffers van Harvey Weinstein actief in Hollywood