Media & TV

Hoera, eindelijk, BN’ers melden ‘seksuele intimidatie’ #metoo

18-10-2017 13:01

In navolging van bekende Amerikaanse vrouwen, hebben diverse Nederlandse vrouwen werkzaam in theater, film of media melding gedaan van situaties van seksuele intimidatie of aanranding. Zo liet de Nederlandse actrice Miryanna van Reeden via haar Facebookpagina weten jaren geleden onzedelijk betast te zijn na een theatervoorstelling. Ook filmregisseuse Coco Schrijber, actrice Cat Smits en oud-omroepster Anneke Bakker hebben een boekje open gedaan.

Van Reeden, onder meer bekend van de Nederlands soapserie Goede Tijden, Slechte tijden, schrijft dat de regisseur, die ze niet bij naam noemt, destijds opeens met beide handen haar borsten vastgreep. “Nu is het de laatste voorstelling, nu mag het”, zou hij erbij hebben gezegd. Van Reeden en de andere ‘bekende Nederlanders’ doen de onthullingen in het kader van de wereldwijde protestactie #metoo, die in het leven geroepen werd door actrice Alyssa Milano naar aanleiding van beschuldigingen van seksuele intimidatie en verkrachting aan het adres van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein.

Schrijber somt op haar Facebookpagina een reeks situaties op waarin ze werd aangerand of geïntimideerd door producenten, regisseurs of andere collega’s. Daarbij werd zij onder meer in haar kruis gegrepen, ongewild gekust en geconfronteerd met vrouwonvriendelijke, denigrerende opmerkingen (wat nu kennelijk ook al onder ‘seksuele intimidatie’ valt).

Smits vertelt in de Volkskrant over seksuele intimidatie door een hoofddocent op de Amsterdamse toneelschool.

Bakker verloor jaren geleden haar baan, naar eigen zeggen omdat ze niet wilde ingaan op de avances van een tv-baas.

Ook in Nederland domineert de hashtag #metoo inmiddels social media. In Nederland domineert vrijwel elke hashtag de sociale media, maar dat terzijde. Meestal als in Nederland een hashtag de sociale media domineert duurt het niet lang of de BN’ers komen dankbaar gebruik maken van een hashtag die de Nederlandse sociale media domineert

Het is nog niet bekend welke BN’ers vanavond in DWDD zitten om te vertellen over hun #metoo momentje.

Anp/TPO