Media & TV

NOS Journaal-verslaggever over Alliander-item: ‘Mensen denken altijd dat er een agenda achterzit’

16-10-2017 16:45

“Het had niet zo moeten lopen”. Dat is wat NOS Journaal-verslaggever Henrik-Willem Hofs zegt over wat inmiddels toch wel het NOS Journaal Henk en Ingrid-debacle genoemd kan worden. Voor een item over het omzetten van woningen naar een volledig duurzaam ‘gasloos bestaan’ was Hofs naar Utrecht gegaan, op zoek naar mensen met voor dit item geschikte verhalen. Zoals het wel vaker gebeurt bij draaien op locatie kwam hij uiteindelijk mensen tegen die zich intensief bezighielden met het onderwerp.

En zo kwamen Henk & Ingrid in beeld. Ze wilden best wel meewerken aan een item voor het NOS Journaal. Maar Henk en Ingrid bleken iets minder belangeloos hun medewerking te verlenen dan ze deden voorkomen, bleek (helaas) pas achteraf. Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (De Volkskrant) besloot naar aanleiding van het merkwaardige item op zoektocht te gaan, en toonde de nodige belangenverstrengeling aan, zo valt er op zijn blog te lezen.

Verborgen agenda

“Jammer dat het zo is gelopen”, laat Hofs in een reactie aan TPO weten“Mensen denken altijd dat er een agenda achterzit.”

Toch is dat volgens Hofs niet het geval. Hofs kreeg die dag weinig redactionele ondersteuning en stond onder tijdsdruk. Het item heeft hij zelfs op locatie moeten monteren. “Soms kom je mensen of dingen tegen op straat. En dan glipt er iets tussendoor. Misschien had ik inderdaad wel een bureauredacteur er naar moeten laten kijken, maar het is jammer dat het nu zo lang door ettert. We liggen ook voortdurend onder een vergrootglas.”

Hofs (en het NOS Journaal) hebben overigens wel excuses gekregen van zowel de Gemeente Utrecht als Alliander.