NRC-correspondent China Oscar Garschagen weg bij krant wegens maken nepnieuws

20-09-2017 12:26

China-correspondent Oscar Garschagen (64) van NRC Handelsblad heeft zich schuldig gemaakt aan het maken van nepnieuws, slordigheden en plagiaat. Dat schrijft hoofdredacteur Peter Vandermeersch woensdag: “Garschagen heeft de voorbije jaren ernstige fouten gemaakt tegen onze journalistieke regels. Hij heeft daarmee het vertrouwen geschaad dat de redactie en de lezer in hem stelden.” Garschagen moet daarom weg bij de krant.

Garschagen werd begin deze maand door zijn oud-assistent Zhanq Chaqun beschuldigd van het maken van nepnieuws. Volgens de assistent verzon Garschagen namen, schreef hij over gebeurtenissen waarbij hij niet aanwezig was, verzon hij quotes en pleegde hij plagiaat.

Vandermeersch nam het in eerste instantie op voor zijn correspondent maar startte tegelijkertijd een intern onderzoek naar de kwestie. Garschagen zou volgend jaar met pensioen gaan. Naar eigen zeggen wilde hij ‘laten zien dat ik het best allemaal nog kon’. Hij zou kampen met burnout-verschijnselen en depressie. “Ik ben doorgegaan tegen alle signalen in”, citeert de krant Garschagen. In 2003 werd hij correspondent voor NRC Handelsblad in Israël, vijf jaar later verruilde hij die standplaats voor Beijing, later Shanghai.

In een interview met ThePostOnline zei Garschagen enkele jaren terug over het vinden van bronnen: “Ik weet niet of ik dat tegen een student journalistiek moet zeggen, maar ik ga in de eerste plaats op zoek naar mensen die goede quotes hebben en daarnaast zeggen wat ik wil weten. Maar ik ga ook naar mensen die precies het tegenovergestelde zeggen.

Lees ook

NRC-China correspondent Oscar Garschagen beschuldigd door assistent van nepnieuws maken