Media & TV

Oud-hoogleraar: ‘Nederlanders vals schuldgevoel aangepraat over slavernijverleden’

09-09-2017 15:40

 

“Op een bevolking van twee miljoen mensen, hielden misschien duizend zich actief bezig met de slavenhandel. Het leverde ons land nauwelijks iets op.

Bij ons hoefde de slavenhandel daarom niet te worden afgeschaft, het hield vanzelf op.

Nederland verdiende het geld vooral in Europa met landbouw en handel.

Ik denk dat je het verleden niet kan zuiveren door standbeelden weg te halen.

Racisme is een lelijk ding, maar is niet geworteld in slavernij of kolonialisme.

Hoe kijkt u naar de nieuwe politieke partij Denk? De Turks-Nederlandse fractievoorzitter maakt een groot punt van het Nederlands slavernijverleden.

Voor iemand die ook een Turkse achtergrond heeft, is dat een beetje vreemd. Turkije deed op grote schaal aan slavernij. Slavernij is daar later afgeschaft dan in Nederland.

Deed Marokko aan slavernij?

Noord-Afrika had een belangrijk aandeel in de slavenhandel. Spanje en Portugal kochten daar hun slaven voordat ze ontdekten hoe je om Afrika heen kunt zeilen.

Blijft slavernij op scholen onderbelicht?

Welnee, hou op. Eerstejaars weten alles over slavernij, terwijl ze Karel de Grote niet eens meer kennen. Middelbare scholen besteden de laatste twintig jaar juist eindeloos aandacht aan het thema, een beetje te veel zelfs.

Het lijkt erop dat mensen die niet tevreden zijn met wat ze hebben bereikt, slavernij vele generaties later nog als excuus gebruiken.”

 

Piet Emmer is een Leids emeritus hoogleraar die promoveerde op het Nederlandse slavernijverleden en hierover veel publiceerde. In de Telegraaf geeft hij een uitgebreid interview waarin hij feiten noemt over het Nederlandse slavernijverleden.

Grote verrassing: die feiten zijn heel anders dan Sylvana Simons, Sunny Bergman, DENK, BNNVARA en de rest van herstelbetalend Nederland u wil doen geloven.

Absolute must read! Via Blendle.