Opinie

NRC checkt: omstreden Jesse Klaver-propagandafilm inderdaad propagandafilm

30-08-2017 11:39

 

“Het feit dat GroenLinks het ‘jammer’ vindt dat de documentaire niet wordt uitgezonden is, begrijpelijk. Maar ook veelzeggend.”

NRC Handelsblad

 

Weet u wie de omstreden GroenLinks-propagandafilm over Jesse Klaver, een film die nergens ooit nog mag worden uitgezonden, wél heeft ingezien? NRC Handelsblad! En u raadt het nooit: Jesse blijkt inderdaad gewoon GroenLinks-jessias-propaganda zonder al te veel diepgang en zonder integere afstand van de maker zoals de omstreden propagandafilmmaker zelf wel beloofde.

Zegt NRC Handelsblad dus, niet wij, want wij hebben Jesse niet gezien. Maar NRC zou sowieso nooit liegen dus het moet wel waar zijn dat Jesse een weinig inhoudelijke, vrij oppervlakkige pro-Jesse Klaver, pro-GroenLinks propagandafilm is, want NRC zegt het zo ongeveer. Bij NRC zijn ze van het checken dus dan weet je: GEFUNDEERD!

Wat betekent dat BNNVARA (betaald van uw belastinggeld) dus een ordinaire GroenLinks-propagandazender is. Weg ‘onafhankelijke journalistiek’! Doei ‘objectiviteit’! Een omroep voor en door GroenLinksers, waar ze desgevraagd gerust even wat extra politieke aanbevelingen doen via het grootste propagandakanaal van Nederland.

Nouja, dit verklaart gelijk waarom Shula Rijxman dinsdag zo’n totaal hysterisch propaganda-artikel in de Volkskrant liet plaatsen: die had natuurlijk ook de film al gezien en zag de shitstorm al hangen.

Enfin, tot zover de ‘onafhankelijke’ en ‘journalistieke’ kongsi BNNVARA (kleine Bart draait zich nog maar weer eens om in zijn graf). Gerard Timmer (BNNVARA), doet u zelf even het licht uit straks? En zet de vuilniszakken buiten als je toch loopt.

 

 

“Maar we zien vooral: een selectie beelden van een triomferende lijsttrekker die zijn partij naar een op handen lijkende monsterzege leidt. Een uniek inkijkje is het zelden – zoals eerdere documentaires in dit genre als De keuken van Kok en De Wouter tapes dat wel boden.

Het is één van de spaarzame keren dat de documentaire diepgang krijgt en het niveau ontstijgt van beelden die de maker „continu” moest maken van Klaver „voor verspreiding op internet” tijdens de campagne, zoals ‘beeldvoerder’ Joey Boink aan het begin uitlegt.

De kijker blijft uiteindelijk achter met het gevoel te kijken naar een verzameling campagnemateriaal waarvan later is bedacht: laten we er een documentaire van maken.

Is Jesse de onafhankelijke en ongecensureerde documentaire waar de maker zich op voorstaat? Hij zou alleen het nummerbord van Klavers Volvo op verzoek hebben geblurd en zijn kinderen buiten beeld hebben gehouden.

Niet echt. De film biedt weinig context en duiding van de vele scènes die voorbij trekken. Dat mag.

Het feit dat GroenLinks het „jammer” vindt dat de documentaire niet wordt uitgezonden is, begrijpelijk. Maar ook veelzeggend.”