Media & TV

Netflix laat film over terrorist Anders Breivik produceren

22-08-2017 09:09

Netflix heeft de Britse regisseur Paul Greengrass gevraagd een film te maken over de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik. In Oslo en op het eiland Utøya vermoordde Breivik 77 mensen, onder wie veel kinderen en jonge mensen.

Greengrass is vooral bekend van zijn Jason Bourne-films en zijn op waarheid gebaseerde films Captain Philips, Flight 93 en Bloody Sunday. Nog dit jaar zou Greengrass willen beginnen met de opnames. Anders Breivik noemt zichzelf tegenwoordig Fjotolf Hansen.

Hoger beroep

Het Hooggerechtshof van Noorwegen heeft in juni van dit jaar een beroep van Anders Breivik niet in behandeling genomen. De massamoordenaar wilde in hoger beroep gaan tegen een besluit uit maar dat oordeelde dat zijn mensenrechten in de gevangenis niet worden geschonden.

Breiviks advocaat kondigde aan nu naar het Europees hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te zullen gaan. De inmiddels 38-jarige gevangene pleegde in 2011 in Oslo twee aanslagen waardoor in totaal 77 mensen om het leven kwamen. Hij werd een jaar later veroordeeld wegens meervoudige moord en terrorisme.

Anders Breivik kreeg 21 jaar celstraf opgelegd met de mogelijkheid tot verlenging. Na 21 jaar wordt bekeken of hij nog een gevaar voor de samenleving is. Zo ja, dan kan de straf met telkens perioden van vijf jaar worden verlengd. Breivik had geprotesteerd tegen de omstandigheden waaronder hij zijn straf moet uitzitten. Hij verblijft in vrijwel volledige isolatie in een cel die drie ruimten telt. Hij heeft geen enkele omgang met medegevangenen en wordt gelucht op een speciale plek voor hem alleen.

(TPO/ANP)