Bonusquote – Arthur van Amerongen over struisvogeljournalistiek en de islam

18-08-2017 13:27

Op De Correspondent deed David van Reybrouck vorige maand een oproep aan de hoofdredacteuren en de Raad voor de Journalistiek. De berichtgeving over aanslagen moet volgens hem anders. De rol van de media is verpletterend en de overheid moet meer aan preventie denken. De pers kan zo levens redden. Van Reybrouck wil bovendien een aparte zelfmoordlijn voor potentiële terroriste. Tijdschrift VillaMedia vroeg Arthur van Amerongen een reactie te schrijven.

 

 

“De media zijn niet gebaat bij de richtlijnen van Van Reybrouck. Ze moeten man en paard noemen en geen feiten achterhouden, zogenaamd ter bescherming van de kwetsbare moslims. Kritisch en eerlijk schrijven over islamitische aanslagen heeft niets met links en rechts, reactionair of progressief te maken. De rode draad van Van Reybroucks betoog is dat alle berichtgeving te veel eer is voor de terroristen. Maar die is niet bedoeld als eer. De saillante details roepen juist weerzin op tegen de daders. Die prikkelen de bereidheid van de politiek om snoeihard met ze af te rekenen.

Van Reybrouck schreef eerder een boek met de pretentieuze titel ‘Vrede kan je leren’. Zijn weg leidt misschien tot vrede, maar het is de vrede van het kerkhof.”

Lees ook

David van Reybouck op De Correspondent