Opinie

‘Verbindende’ courant Trouw: ‘KKK/neonazi/fascisme = Baudet & Wilders’

14-08-2017 16:34

 

“Zelf zal hij [Trump], anders dan de mannen met hun fakkels en geweren, de woorden ‘bloed en bodem’ niet in de mond nemen, maar de boodschap is dezelfde – we kennen dat van Thierry Baudet met zijn strijd tegen de ‘homeopathische verdunning’ van het volk en van Geert Wilders met zijn oproep het land ‘terug te veroveren’.

Ik geloof dat we hier een drietrapsraket in werking zien: een harde kern van werkelijke fascisten, streng in de racistische leer, de rechterarm permanent gestrekt, gevolgd door rechts-populistische politici die de angst en onvrede van benarde burgers heel goed aanvoelen en verwoorden en die omzetten in een nationalisme dat de randen van de wet opzoekt, en tenslotte de gevestigde partijen die daar dan weer tegen aanschurken, bang hun kiezers te verliezen als ze vasthouden aan wat ooit hun democratische en rechtstatelijke principes waren.

Amerika is geen fascistisch land nu in Charlottesville fascisten hebben toegeslagen en Donald Trump is geen fascist nu hij zijn fascistische supporters weigert af te vallen, maar wat hij salonfähig maakt is wel precies wat Umberto Eco het ‘oer-fascisme’ noemde. Ik stel voor dat we dat in Nederland niet gaan doen.”

 

Zo dan. In exact dezelfde courant waarin destijds een columnist één van de meest smerige en demoniserende columns tegen Pim Fortuyn schreef, schrijft nu de nieuwe Matty Verkamman één van de meest smerige en demoniserende columns tegen Baudet en Wilders.

In 15 jaar helemaal niets kunnen veranderen. Noem het maar gerust pathologisch.

En dat dus in een krant die zichzelf er op laat voorstaan ‘op zoek te gaan naar maatschappelijke oplossingen’ en ‘te streven naar verbinding met de lezers’.

Lange tijd dachten we misschien dat hypocrisie iets is waar couranten vanzelf een keer in stikken, maar dat lijkt niet te gebeuren. Jammer.

 

Bonusvraag:

Zou Trouw exact dezelfde kop gebruiken boven een artikel waarin verslag wordt gedaan van demonstraties door extremistische moslims, antifa, extreem-links of communisten?

Antwoord: H-y-p-o-c-r-i-s-i-e.