Opinie

NTR-baas wil nóg meer belastinggeld naar de NPO

12-08-2017 12:03

Paul Römer, de baas van de NTR, waar ze populaire kijkcijferkanonnen als Nieuwsuur produceren, wil graag af van de STER-reclames bij de NPO. Goed idee, zou je zeggen, er is immers niets zo lachwekkend als het kijken naar een online NPO-programma (gegarandeerd niet in HD), waarvoor burgers al meer dan 600 miljoen euro per jaar hebben betaald, waar ook nog eens minimaal twee commerciële pre-rolls van elk 30 seconden bijstaan. Zelfs bij de online commerciëlen hoef je niet zo hinderlijk lang te wachten op irritante reclamespotjes.

Maar dan blijkt dat Römer niet van de STER afwil, hij wil juist meer belastinggeld. Nóg meer belastinggeld naar de NPO! Voor nóg meer Nieuwsuur, Heel Holland Bakt, Boer Zoekt Vrouw en DWDD!

Wat. Een. Topidee. Ja, daar doe je de kijker, inderdaad, een groot plezier mee.

Suggesties

Mogen wij gelijk wat suggesties doen? Wat dacht Römer bijvoorbeeld van een extra televisiezender? NPO 4? Na het eclatante kijkcijfersucces van NPO 3 kan dat niet uitblijven. Misschien wat extra radiozenders erbij? Schijnt fantastisch te gaan momenteel met de NPO-radioafdeling dus dat kan wat uitbreiding gebruiken. 4FM? Om die tientallen miljoenen luisteraars van 3FM een beetje op te kunnen vangen?

En natuurlijk moet er dan ook meer geld naar de salarissen van de unieke toptalenten. Want die meer dan vijf ton per jaar die ze nu verdienen is natuurlijk echt geen doen. Elk jaar weer moeten Giel, Mathijs, Antoinette en de rest (meestal VARA, heel gek) maar weer zien hoe ze de eindjes aan elkaar knopen. Elk jaar weer is een Glazen Huis nodig om onze unieke toptalenten de winter door te laten komen, en dat kan natuurlijk echt niet langer zo.

Wij zeggen: minimaal een miljoen euro per jaar voor elk uniek toptalent (en daarvan hebben we er veel in NPO-land!) om lekker een beetje marktconform bezig te kunnen blijven en de talenten reclamevrij te kunnen blijven aanbieden aan de kijkers en luisteraars.

Misschien ook nog een extra sportzender erbij? Of talenten als Van Erven Dorens, Gordon en Patty Brard wegkopen bij de commerciëlen? Als we toch gaan ‘experimenteren’…