Politicoloog Cas Mudde: ‘De Nederlandse cultuur heeft nooit bestaan’

25-07-2017 23:08

Abonneren op het YouTubekanaal van Sietske Bergsma kan hier, doneren aan Sietske Bergsma kan hier.

 

Vandaag verscheen in de Volkskrant een artikel van politicoloog en ‘extreem-rechts deskundige’ Cas Mudde. Hij reageerde op een stuk van journalist Derk Jan Eppink ‘West Europese landen missen de wil tot overleven’. ‘Mudde ziet niet wat Douglas Murray beschrijft in zijn ‘The Strange Death of Europe’, zegt Eppink daarin. ‘De West-Europese elites zijn levensmoe, ze laten de Westerse cultuur eroderen’. De reactie van Mudde is een inmiddels vertrouwde linkse cocktail van list en bedrog die wil afrekenen met het idee dat er zoiets als een ‘Nederlandse cultuur’ bestaat – een ultieme, wanhopige poging om zo tegenstanders uit te schakelen die zich zorgen maken over immigratie, islam en de mislukte integratie.

In deze video zeg ik dat dit Mudde’s cocktail geen gelijkwaardige plaats mag hebben in het debat, omdat het – slechts lijkend op ‘een mening’ binnen de vertrouwde kaders van vrije meningsuiting – erop uit is de fundamenten van datzelfde debat te ondermijnen. Niet zozeer de inhoud van Mudde’s boodschap dus (‘zijn we nou wel of niet een cultuur?’), maar de vrijheid ondermijnende bedoelingen ervan moeten van bovenaf bestreden worden – altijd met woorden uiteraard.

Zinnen als: ‘Wat dat betreft zijn de meeste allochtonen tegenwoordig meer Nederlands dan de meeste autochtonen vroeger waren’ zijn een provocatie die de vernietiging van onze samenleving op het oog hebben – niet het oplossen van onze gezamenlijke problemen. Die poging tot deconstructie van alles wat wij als waardevol, beschaafd en vrij beschouwen – door middel van een quasi-intellectuele woordensoep moet zo snel mogelijk bij het grofvuil. Maar goed, ik had geen filmpje hoeven maken als ik het nu allemaal ga opschrijven.

 

https://youtu.be/AkZMQTr0m3M

Abonneren op het YouTubekanaal van Sietske Bergsma kan hier, doneren aan Sietske Bergsma kan hier.