VIDEO – De diversiteitsmythe is al decennialang een tikkende tijdbom

24-07-2017 15:43

Gisteren zag ik een filmpje uit 1996 waarin de Duits-Amerikaanse entrepreneur en activist Peter Thiel (‘de meer respectabele versie van Milo Yiannopoulos’) een boekje open doet over de culturele oorlog waar we nu in zitten. Twintig jaar geleden was er al sprake van een parallelle samenleving in de VS en waarschuwde hij voor het verval van de Westerse beschaving. Er veranderde niets – zoals we weten – en nu steunt hij Donald Trump – zoals dat gaat. We zien in dit filmpje een profetische uiteenzetting van het sluimerende gevaar van de progressieve ideologie in de Verenigde Staten: de desinteresse voor eigen en andere culturen die moet doorgaan voor ‘multiculturalisme’ en ‘diversiteit’, de teloorgang van individuele rechten door groepsidentiteiten en het zoeken naar slachtoffers waar ze niet zijn.

“Dezelfde retoriek die de ‘far left’ gebruikt in hun debat over seksisme, racisme en multiculturalisme (waarin ze niet geïnteresseerd zijn in andere culturen, maar slechts de Westerse cultuur willen afbreken) kan alleen maar plaatsvinden in de context van Westerse beschaving. Waar individuele rechten mogelijk werden. Dit vergeten ze altijd.”

De behoeften van het collectief zullen die van het individu gaan overheersen

“Als je te maken hebt met onderwijzers die overal zoeken naar racisme en seksisme, dan zullen ze het overal vinden, en wat je ook tegen ze zult zeggen het is niet goed. Als je al begint over racisme, is het bewijs voor racisme, als je dat niet doet ook, omdat je niet geïnteresseerd bent. De reden waarom er al raciale spanningen zijn is omdat de focus zo misplaatst is.”

“Ik ga hier niet verdedigen dat conservatieve correctheid niet bestaat, maar de politieke correctheid is vooral een probleem van links. In het onderwijs zijn de meesten ‘liberals’. De grootste universiteiten verkopen zichzelf als open en divers, in plaats van politiek-liberale instituties. Er moet eerlijkheid komen, niet suggereren dat je ‘open-minded’ bent.”

“Zodra je al die verschillende groepsidentiteiten gaat erkennen, dan zal er weinig ruimte meer overblijven voor het individu. De behoeften van het collectief zullen die van het individu gaan overheersen.”