avatar
   
Opinie

Bewijs: nieuwspraak en gedachtenpolitie binnen journalistiek een feit

Stijlboek persbureau AP verbiedt journalisten om bepaalde woorden te gebruiken

Tags: ,

In Nederland zijn we er al een tijdje aan gewend: VolkskrantNRC en NPO die bepaalde woorden bewust niet gebruiken om zo de gedachten van nieuwsconsumenten te beïnvloeden. Zo mag er niet worden gesproken van ‘slaven’ maar van ‘mensen die tot slaaf zijn gemaakt’, is het geen ‘Bijlmer’ maar ‘Amsterdam Zuid-Oost’, is de huidskleur niet ‘blank’ maar ‘wit’, bestaan er geen ‘allochtonen’ maar ‘streepjes-Nederlanders’ en zijn ‘vluchtelingen’ ‘mensen op de vlucht voor oorlog en geweld’.

Nieuwspraak dus. Rechtstreeks gekopieerd uit Orwells 1984, maar dat was fictie. Die fictie is al lang ingehaald door de werkelijkheid. Orwell wist toen al dat autoritair links nooit zou sterven en dat totalitarisme onuitroeibaar is.

PvdA-partijkartelburgemeesters

Angstaanjagend genoeg is die werkelijkheid precies zoals in het boek beschreven: het gebruik van nieuwspraak om bestaande taal de deconstrueren, en daarmee de werkelijkheid, zodat gedachten van burgers kunnen worden gemanipuleerd. De realiteit kan worden gemanipuleerd.

Er bestaan geen allochtonen, er bestaan alleen Nederlanders met een andere achtergrond, er bestaat geen ghetto Bijlmer, er bestaat alleen een ander gedeelte van Amsterdam, er waren vroeger geen slaven, er waren mensen die door anderen blanken witten hun schuld slaaf moesten worden genoemd.

Er zijn geen grootschalige problemen, er zijn slechts incidenten. Islamitische terreur bestaat niet, het is werk van extremistische lone wolfs. Er bestaat geen onveiligheid, onveiligheid is een gevoel. Het gaat fantastisch met Nederland, Nederland loopt voorop met innovaties. Er bestaan geen PvdA-partijkartelburgemeesters, ze worden benoemd door een gekozen gemeenteraad.

De EU is altijd goed, de EU is een transparante, door het volk gekozen organisatie.

Dubbeldenken

In 1984 heet dit ‘dubbeldenken’: het elimineren van tegenstrijdigheden. Tegenstrijdigheden zijn immers ongewenst en zaaien twijfel, twijfel zorgt voor originele gedachten bij het individu. Dat mag natuurlijk niet, er is immer maar één waarheid en één collectief.

Strijd maakt zwak. Zwak is sterk. Strijd is vrede. DWDD en Pauw zullen u helpen met dubbeldenken. Alles komt goed. Slecht is goed. Er is geen terrorisme, er is een tekort aan stageplaatsen en een teveel aan blowende jongeren.

2 + 2 = 5

In de VS is de journalistiek wat nieuwspraak en dubbeldenken betreft al een heel stuk verder dan in Nederland De Correspondent, papieren couranten of de NPO bij elkaar. Associated Press (AP), één van de grootste nieuwsorganisaties ter wereld, heeft een eigen nieuwspraakwoordenboek geïntroduceerd en journalisten van AP worden geacht zich aan dit stijlboek te houden.

Weldra zal de media schrijven: er bestaat geen conservatieve term als ‘pro life‘, wel ‘anti-abortion‘. Er bestaan geen ‘refugees‘, wel ‘people struggeling to enter Europe‘.

Er bestaat geen ‘Rusland’, er is alleen ‘de vijand’. En er bestaan al helemaal geen ‘islamisten’ of ‘islamitische terroristen’. Alleen ‘militanten’. Of ‘zelfmoordenaars’.

Begrepen?

Vul nu in (er is slechts één antwoord mogelijk):

 

2 + 2 = …

Oorlog = …

Islam = …

Vluchteling = …

Progressief = …

Ik steek … vingers op.

De main stream media zijn helemaal … bevooroordeeld.

Een moslim die een vol stationsplein oprijdt heeft … ziekte.

Camera’s staan de … kant op.

Er zijn geen criminele asielzoekers, de politie houdt dit … bij.

… + … = 5

 

Bij fouten moet u het opnieuw doen. Net zo lang tot u het foutloos kunt.

 

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.