Media & TV

Bonusquote: Groene Amsterdammer probeert objectieve reportage, faalt, want PVV-stemmers

06-07-2017 12:42

 

“Het PVV-geluid is luid en duidelijk te horen in Veendam. Maar het lijkt of veel pvv-stemmers vooral een daad wilden stellen en daarom een provocerend tegengeluid lieten horen. Problemen met de Turkse bevolking zijn er nauwelijks en het geringe aantal asielzoekers dat Veendam opnam kan de hoge pvv-score ook niet verklaren.

‘Dit is het Wilders-hoekje’, zegt een van zijn kompanen. ‘Wij hier stemmen allemaal Wilders.’ Niet pvda? ‘Haha, nee, de Partij van de Arabieren zul je bedoelen.’

De kinderen van Eijldert, een van hen werkt bij de gemeente Veendam, stemmen net als hij op Wilders. Een proteststem? ‘Ja Natuurlijk!’ Wat stemde hij vroeger? ‘cpn.’ En waar protesteert hij tegen? Hij haalt zijn schouders op: ‘Ik ben tegen Europa, faliekant. Niet tegen echte vluchtelingen, die mensen kunnen er ook niets aan doen. Maar toch zeg ik: eigen volk eerst.’

Ze voelen zich achtergesteld: ‘Wij in het noorden krijgen nooit iets.’

Hier is toch meer welvaart gekomen, zeg ik, ook dankzij de pvda? ‘Helemaal niet, kijk naar die voedselbanken, dat is toch verschrikkelijk!’ Maar hebben jullie het beter dan je ouders? Iedereen knikt, zeker hebben ze het beter. Veel beter zelfs. Ook door toedoen van de pvda? Absoluut, beamen ze als uit één mond. En kankeren vervolgens lekker door.”

 

Wat een treurigheid! In de Groene Amsterdammer deze week een briljante reportage (Blendle-link) over het ooit rode bolwerk Veendam waar niemand nog PvdA stemt want PvdA.

Verslaggeefster Margalith Kleijwegt stelt aan bewoners de juiste vragen wat briljante antwoorden oplevert als ‘Wij voelden ons juist beledigd door die slonzige truien van Spekman’, ‘Pim Fortuyn begreep de gewone man tenminste als de PvdA nou eens zo iemand zou hebben’ en ‘Wim Kok verkocht zijn ziel aan het grootkapitaal’. Enfin, een long read vol met bonusquotes om van te smullen.

Tot Kleijwegt Veendammers tegen komt die het wagen om PVV te stemmen. FOEI! Dan is het afgelopen en uit met de objectieve vragen en steekt het achterlijke linkse moralisme, de enige échte bouwsteen van de Groene Amsterdammer zeg maar, zijn lelijke kop weer op. Het gaat dus helemaal niet om wat Veendammers van de PvdA vinden, of om wat de Groene meent te kunnen verslaggeven, nee, het gaat er om wat Margalith Kleijwegt vindt van PVV-stemmers. Dat moet de lezer overdwars in de maag worden gesplitst, want PVV’ers haten moet nou eenmaal bovenaan staan in Nederland Journalsitiekland sinds 1968.

Want hoe durven ze, zomaar een beetje kankeren en ontevreden te zijn! Schande! Er is meer welvaart en jullie hebben het beter dan jullie ouders, en daarmee punt uit! En maar kankeren, die smerige PVV-stemmers! Als PvdA’ers iets vinden dan is het oprecht klagen, maar als PVV’ers iets vinden is het natuurlijk kankeren. Aldus Margalith Kleijwegt die een dappere strijd voerde tegen de oudmediale links-moralistische subjectieve verslaggeving, die mede verantwoordelijk is voor het hoge aantal PVV-stemmen, maar faalde, en dat dan ook nog eens in het zicht van de haven. Pijnlijk.

Jammer, jammer, jammer, want nogmaals: voor de rest is het zo’n mooi stuk.

Enfin, u kunt hier uw abonnement op de Groene opzeggen.

Dat heeft u niet? Oh, dat is mooi, dat voorkomt dat u dit jaar persoonlijk wordt gebeld door een Groene-medewerker die zonder gene komt bedelen of u misschien uw abonnement wil verlengen.