Media & TV

De schuld van Nederlanders aan het slavernijverleden

05-07-2017 12:39

Hoe schuldig zijn Nederlanders aan het slavernijverleden? Bestaat er überhaupt zoiets als collectieve schuld voor koloniale geschiedenis? Of wordt het slavernijverleden veel te vaak gebruikt als excuus om het maatschappelijk falen te verbloemen?

In Café Weltschmerz geeft emeritus hoogleraar Piet Emmer zijn nuchtere analyse over de herdenking van het slavernijverleden, migratie, koloniale geschiedenis, racisme, schuld en boetedoen.

Piet Emmer was van 1991 tot 2009 als hoogleraar Europese expansie en migratie verbonden aan de Universiteit van Leiden. Jarenlang gold hij als enige deskundige op het gebied van migratie en slavernij, met talloze wetenschappelijke publicaties op zijn naam. Zijn bekendste werk is het publieksboek De Nederlandse slavenhandel 1500-1850. Emmer is geroemd om zijn feitelijke en cijfermatige benadering van de slavernijgeschiedenis. Tegelijkertijd wordt hij verguisd omdat deze nuchtere kijk dwars ingaat tegen heersende ideeën over dit pijnlijke onderdeel van het Nederlandse koloniale verleden.