Achtergrond

Regisseur Joachim Schröder: ‘Met ons spreekt al zes maanden niemand meer’

22-06-2017 11:33

Gisterenavond werd dan toch nog de documentaire Auserwählt und ausgegrenzt – Der Hass auf Juden in Europa (‘Uitverkozen en gemarginaliseerd – De haat tegen joden in Europa’) uitgezonden op de Duitse publieke zender ARD, waarna er een discussie plaatsvond in het programma Maischberger. Financiers van de film, het Frans-Duitse Arte en het Duitse WDR, weigeren al maanden om de film uit te zenden omdat die te ‘provocatief’ en niet ‘evenwichtig’ zou zijn. Ook het Franse Arte wilde de film niet uitzenden omdat de film ‘niet de redactionele lijn vertegenwoordigt’. De regisseur van de film Joachim Schröder sprak gisteren met Frankfurter Allgemeine over de affaire.

 

“Sinds zes maanden spreken noch WDR noch Arte met ons. In plaats daarvan verspreidt de WDR allerlei zogenaamde gebreken in de film. We moesten van WDR afgelopen week wel een vragenlijst met vijftien vragen over de film beantwoorden binnen drie dagen, maar daar hebben ze niets mee gedaan. Ik overweeg om onze antwoorden te onthullen. We hebben niets te verbergen.

 

‘Er worden geen gesprekken gevoerd’

Op de vraag of er sinds de beslissing om toch uit te zenden nog contact is geweest zegt Schröder: “Er worden tot op vandaag geen gesprekken gevoerd”.
Schröder richt zich in de film inderdaad op de schandalen, niet op de positieve effecten van ontwikkelingshulp, vertelt hij in het interview. Dat vindt hij ook niet zo gek: “Als je een film maakt over vliegtuigongelukken ga je ook niet uitgebreid stilstaan bij al die vluchten die wel goed gaan”.
Schröder: “Natuurlijk concentreren wij ons voornamelijk op de politieke projecten, die volgens de NGO Monitor veel Israël-vijandige campagnes bevatten. Vanzelfsprekend hebben we bewijs voor onze beweringen”.

De conclusies van de film zijn dramatisch. De makers tonen de talrijke islamitisch gemotiveerde moordaanslagen op joden in Europa en komen tot de conclusie dat joden in Europa niet meer veilig zijn, vooral in Frankrijk. Schröder eindigt het interview met de woorden:

 

“De Duitse ‘Erinnerungskultur’ (cultuur van historisch besef, red.) is verworden tot een leeg ritueel. (…) Antisemitisme drukt zich vandaag de dag anti-zionistisch uit en de haat tegen joden is nu collectief. Israël is de paria tussen de landen. Daarbij zijn anti-semieten totaal onverschillig voor wat de staat Israël doet – het gaat ze om het bestaan ervan.”

 

De film is inmiddels ook via YouTube te zien: