TPOok!

 
Opinie

‘Kritische twitteraars zijn geen complotdenkers’

'NRC zou beter een grondig onderzoek naar het ongeluk kunnen doen'

NRC Handelsblad plaatste maandag mijn brief tegen het stuk van NRC-redacteur Andreas Kouwenhoven. Misschien wel: het tamelijk erbarmelijke stuk van Kouwenhoven. Het siert de krant dat ze dat gedaan hebben, maar helaas werd de brief stevig ingekort. Dat was geen kwade wil; de brief was net te lang. Toch hebben daardoor een paar tamelijk wezenlijke opmerkingen de krant niet gehaald. TPO gaf me de kans om hem alsnog in zijn geheel te plaatsen. Daar ben ik blij mee, want het mag dan hoffelijk zijn dat de NRC de brief plaatst, ondertussen worden volkomen normale vragen weggezet als complotdenken en eet de journalist uit de hand van de politiewoordvoerder. Dat is geen beste zaak.

Kritische twitteraars zijn geen complotdenkers

In de krant van 15 juni schreef Andreas Kouwenhoven het stuk ‘Hoe een ongeluk op sociale media toch een aanslag werd‘. Zijn¬†artikel gaat¬†over de verwarring na de aanrijding op het plein voor het Amsterdamse¬†Centraal Station, zaterdag 10 juni. Meer specifiek: het wantrouwen op social media jegens de aanvankelijke verklaring van de Amsterdamse politie, in de persoon van woordvoerder Marjolein Koek.

Een van de geciteerde twitteraars ben ik zelf. ‘Aangesproken, ervandoor gegaan en “opeens” onwel geworden. Ik geloof er niks van’, schreef ik vrijwel direct¬†na het incident. De teneur van het stuk is dat enkele complotdenkers maar niet willen geloven in de offici√ęle lezing van de politie.¬†Ik¬†sta nog steeds achter mijn uitspraak. Ook nu nog is¬†het verhaal van de Amsterdamse¬†politie onbevredigend.

Alsof er mensen in een buitenwijk van Winschoten werden aangereden

Het blijft heel vreemd dat er geen opnames zijn van het ongeluk op het drukste stationsplein van Nederland. Het excuus van de politie – de gebeurtenissen vielen¬†net buiten beeld van de 15 (!)¬†op en rond het plein¬†opgestelde camera’s¬†–¬†overtuigt niet, en legt anders¬†een schokkende nonchalance en incompetentie bloot.¬†Dat een politiewoordvoerder¬†ook nog¬†laconiek verklaart dat ‘niet iedere vierkante meter van Nederland in beeld gebracht kan worden’ is niets minder dan een gotspe. Alsof er mensen in een buitenwijk van¬†Winschoten werden aangereden, in plaats van op¬†een van de meest voor de hand liggende terreurdoelwitten van Nederland. Van Kouwenhoven registreert het slechts, zonder verdere¬†vragen.

Kouwenhoven¬†besluit zijn artikel¬†met een misplaatste¬†jammerklacht van woordvoerder¬†Koek:¬†‘We kunnen het nooit goed doen’. Misplaatst ook gezien de vele andere openstaande¬†vragen rond de gebeurtenissen.¬†Waarom¬†werd¬†de bestuurder bijvoorbeeld niet¬†direct gesommeerd om¬†uit¬†te¬†stappen?

Een infame beschuldiging

Ze doet¬†ook nog een infame beschuldiging. Mensen die twijfelen aan de lezing van de politie ‘leken’¬†wel ‘teleurgesteld’ dat het geen aanslag betrof. De suggestie wordt¬†gewekt dat de geciteerde twitteraars¬†Annabel Nanninga, Leon de Winter, Esther Voet en ikzelf tot die groep behoren. Zo’n uitspraak is geen reactie waardig. Maar veel belangrijker is dat het publiek zich nog steeds geen beeld van de gebeurtenissen kan vormen door het ontbreken van de camerabeelden.

In plaats van een een paar kritische twitteraars te kijk te zetten als complotdenkers, zou de krant beter een grondig onderzoek naar het ongeluk kunnen doen.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.