Media & TV

Sandra Reemer: ‘Kroepoekje’

06-06-2017 16:29

Bij iedereen die toen keek is het in het geheugen blijven hangen: de bijnaam ‘kroepoekje’ die Jos Brink aan zangeres Sandra Reemer gaf toen ze hem assisteerde in het goed bekeken tv-programma Wedden dat…? in de jaren tachtig. Er was discussie over, maar van hem kon Reemer, begonnen als zangeres, het prima hebben.

Haar loopbaan in de spotlichten begon onder begeleiding van haar broer op gitaar. Ze struinden de festivals en talentenjachten af als Sandra en Franky. Reemer had haar eerste hit toen ze nog maar elf jaar oud was met het liedje Al di la. Ook uit die begintijd is Sluimerzacht, een Nederlandse bewerking van Summertime.

Tijdens haar muzikale carrière deed Reemer drie keer mee aan het Songfestival. Twee keer solo en een keer met zanger Dries van Holten. Met hem vormde ze onder de namen Sandra en Andres vanaf 1968 een duo. In 1972 reisde het tweetal naar Edinburgh waar het vierde op het Songfestival werd met het liedje Als het om de liefde gaat. Drie jaar later kwam er een abrupt einde aan de samenwerking met Van Holten. Hij vormde achter Reemers rug om een nieuw duo met een zangeres en ging verder als Rosy en Andres. Reemer ging in haar eentje door.

Een jaar later deed Reemer opnieuw mee aan het Songfestival. Ze werd slechts negende, maar had met The party’s over wel haar grootste hit te pakken.

In 1979 deed ze, nu als Xandra, voor de derde keer mee aan het Songfestival, nu met Colorado. Geholpen door producer en echtgenoot Ferdi Bolland onderging ze een totale metamorfose. Reemer en haar band eindigden op de twaalfde plaats. Het nummer werd in verscheidene landen een hit, maar niet in Nederland. In 1987 kwam ze onder haar oude naam weer terug met het album The best of my love, haar best verkopende plaat tot dan toe.

Behalve in Wedden dat…? deed ze presentatiewerk bij Sterrenslag en later ook nog andere programma’s als De Zaterdagavondshow en De Verjaardagsshow. Afgelopen seizoen was zij nog te zien in het programma Gouden Jaren van Omroep Max.

Anp