‘De onoprechte hetze om niks maakt Geenstijl alleen maar sterker’

09-05-2017 12:50

Zuckerberg van Facebook is geen idealist, al doet hij zich zo voor. Apple is geen liefdadige organisatie, net zomin als Google of Tesla, al denken mensen dat nog zo graag. Al deze mensen en bedrijven zijn maar met één doel op de wereld: geld verdienen. Zoveel mogelijk.

Het getrut over Geenstijl en zijn adverteerders heeft als enig resultaat dat de site nog populairder zal worden dan hij al is, en uiteindelijk nog meer geld van adverteerders zal binnenhalen. Dat garandeer ik u. Een paar lafbekken haken even af onder het georganiseerde mediageweld, maar uiteindelijk interesseert adverteerders maar één ding: GS trekt miljoenen bezoekers per maand, dat is de best bestede reclame-euro. Neem het leger: Defensie weet dat van de potentiële recruten 80% op Geenstijl komt, die zijn alleen even weg voor de vorm, maar terug zodra de storm is gaan liggen.

En luister eens GS, er zijn toch echt wel betere bieren dan Grolsch om op je site te pushen. Dat bocht. Jullie hebben het voor het kiezen, denk ik zomaar.

Ze pakken je terug

Ik kreeg ooit een voedselvergiftiging van een foute oester, u wilt de details niet weten van die nachtmerrie. Dat gevoel kwam terug toen ik links en rechts hoorde kakelen over het leed dat Geenstijl heet. OMG, wat waren ze tevreden met zichzelf en alle aandacht uit het Hilversumse. GS heeft net iets te vaak de grootverdieners en eindredacteuren daar te kijk gezet, en net iets te vaak tegen ‘dode bomen’ media aangeschopt. Die pakken je terug, op de dag die je wist dat zou komen.

Waar gaat het eigenlijk om? De site is seksistisch, als ik het goed heb begrepen, en de zogenaamde reaguurders zijn psychopaten, allemaal. Klopt dit, en als het klopt, is het een geldige aanleiding voor een hetze?

Comments staan niet op voorpagina

Spoileralert: GS is zeker seksistisch bij vlagen, maar who cares? De reaguurders vertonen gedeeltelijk psychopathische trekken, ook waar. Maar een aantal van hen kan onnavolgbaar grappig uit de hoek komen, ga maar eens kijken. U merkt dan ook dat die commentaren zich niet aanbieden als u de site gewoon bezoekt. U moet fysiek extra moeite doen om ze te lezen te krijgen, ze staan niet op de voorpagina. En ze worden redelijk streng gemodereerd, zoals ik uit eigen ervaring weet.

Dat doet me denken aan een zekere bevolkingsgroep, die ook altijd op zoek is naar een stok om zichzelf te slaan, of beter gezegd, naar een stok waarvan ze kan zeggen: kijk, daarmee worden wij weer eens geslagen. U weet wel.

Zakkenvullen

Die bevolkingsgroep doet me meteen denken aan een uitgerangeerde politieke partij, waarvan een uitgerangeerde minister ook al meehuilt met de wolven tegen GS. Die vrouw is straks hoog en droog direkteur van een of andere overbodige organisatie, daar hoor je nooit meer van, maar ze blijft tot lang na haar pensioen de zakken volproppen met belastinggeld. Gelukkig hebben we Geenstijl om ons daar af en toe aan te herinneren.

Ja, ik ben enorm fout, want ik lees GS al jaren, vaak met veel plezier. De laatste tijd minder, het is niet meer wat het is geweest, maar dat is een ander verhaal.

Ze hebben moeite stukjesschrijvers aan te trekken met dezelfde kwaliteit als ooit, dat is duidelijk. En zoiets als dat ‘Dumpertreten’ of hoe het heet, dat is echt te flauw voor woorden, dat laat ik volledig links liggen. Zo zou iedereen moeten denken: dat en dat lees ik niet, want dan ga ik me maar ergeren. En niet: hé, daar staat iets wat me wel eens tegen de borst zou kunnen stuiten, snel lezen!

Ok, als het om ontkenning van de gaskamers gaat, ja, dan wil ik het wel even weten om eventueel te protesteren, maar gezeur over een lekkere kont, get a life.

Humor

En over gaskamers gesproken, waarom heeft genoemde minster zich nooit druk gemaakt over het feit dat op veel scholen daar helemaal niet meer over gesproken kan worden, omdat bepaalde ouders dan komen klagen dat hun kinderen leugens verteld wordt? Persoonlijk zou ik daar eerder aktie tegen voeren dan tegen Geenstijl.

GS zet mensen te kijk en doet dat vaak met veel humor. Als ik een gooi mag doen, is dat de voornaamste reden van hun succes. Vergelijk ze eens met hun zouteloze linkse tegenhanger, Joop. Ja die, betaald van uw belastinggeld. Joop doet niet onder voor GS in foute berichtgeving, al zullen ze niet snel praten over datgene waar iedere jongeman van overloopt.

Zure agressie

Als je de humor weglaat, hou je zure agressie over, en dat is Joop. Ooit was links het grappigst, in de tijd van Provo en Propria Cures, maar de humor is van links naar rechts verhuisd, jammer maar waar. Of rechts is het nieuwe links geworden en vice versa. Houd het in uw achterhoofd, een volgende keer meer daarover.

Uiteindelijk gaat deze onsmakelijke aktie helemaal niet om zogenaamd seksisme, dat begrijpt een kind. De mening van GS staat een bepaald deel van de bevolking niet aan. Brexit is ok, zouden we ook moeten doen. Oekraïne is een schurkenstaat, daar willen we niet voor betalen. Trump valt soms best mee, al drijven ze keihard de spot met hem als het even kan. Dat geldt ook voor Wilders, op GS aangeduid met ‘Greet’. Of deze dan: niet zeuren over te weinig kleur op de televisie, kijk eens naar Opsporing Verzocht.

DAT MAG ALLEMAAL HELEMAAL NIET!

Monument van cultuur

Op een dag zal men het erover eens zijn: Geenstijl is door de jaren heen een monument van cultuur geworden. Ze hebben de taal vernieuwd, op een manier die moeilijk te verteren is voor veel mensen boven de 50, maar is het zo niet altijd gegaan met vernieuwing? Ze hebben zich de humor toegeëigend, puur op kwaliteit, en ze zijn vooral de Socratische horzel in de nek van Haagse en Hilversumse paarden. Ze zeggen dingen die gezegd moeten en mogen worden.

Ze zijn ook regelmatig behoorlijk irritant, maar als ik NRC lees, wat tegenwoordig een soort dwangarbeid is, staat dat ook vol met onzinnig geschrijf. Dat sla ik dan over, en ik ga geen adverteerders bellen of ze wel weten hoe erg het is met de krant. Geenstijl praat steevast over NSB-Handelsblad. Mij gaat dat wat ver, ik zou het niet doen, maar ik zal tot mijn dood het recht van GS verdedigen om het wel te doen.

Je kunt er lollig over doen, maar in werkelijkheid doet dit me denken aan de zwartste bladzijden van onze geschiedenis. U weet wel.

Pijpen in de keuken

De zotte aktie onder valse vlag tegen Geenstijl gaat in het gezicht van dit ploegje exploderen, ik garandeer het u. Waar halen ze het vandaan. Zo’n Linda de Mol die daaraan meedoet, is nog het beste bewijs dat het niet om seksisme gaat. Die vindt het zelf enig om seksistisch bezig te zijn. Ik kijk bijna nooit televisie, de enige keer dat ik Linda daar zag, was ze op haar knieën in een dure keuken iemand aan het pijpen. Ze verdiende toen blijkbaar haar geld met porno voor nette mensen. Niks mis mee hoor, maar de les lezen over seksime vind ik dan wat far fetched.

Dan Heleen Mees, typisch zo iemand waarvan eigenlijk niemand weet waarom ze bekend is. Of het moet zijn dat ze in New York werd opgepakt, omdat ze een minnaar stalkte die haar had afgewezen. Als het in een roman stond, zou je het niet geloven. Plus deze minister Bussemaker, plus nog wat journalistes waar nooit iemand van gehoord zou hebben als dit niet plaatsvond. Een gefrustreerd kollektiefje dat onder de gordel aktie voert om een pilaar in het medialandschap omver te zagen. Door adverteerders onder druk te zetten. Dat idee komt uit de VS gewaaid, via deze Mees.

Boos om tegensputteren

Als er iemand al oprecht zou zijn van dit lange-tenen genootschap, wat ik betwijfel, dan zou zij zich moeten realiseren dat het om symptoombestrijding gaat, niet om het aanpakken van een oorzaak van problemen. Geenstijl en zijn legertje ‘reaguurders’ zijn de natuurlijke reaktie op een systematische minachting voor wat de man op straat denkt of belangrijk vindt, dezelfde man die niet rijk genoeg is om muren om zich heen te laten bouwen en nergens last van te hebben. GS is het verzet tegen de diktatuur van politiek fatsoen. En het protest tegen de algemene cultuur van zakkenvullers, in Hilversum en Den Haag. En in Brussel niet te vergeten. Ik praat over het goedvolk, dat vanuit ivoren torens in Amsterdam Zuid, Hilversum en Brussel het plebs van alles door de strot duwt. En dan verontwaardigd is als iemand tegensputtert. Zoals Geenstijl.