Media & TV

Meer lezen over de NRC Handelsblad-verslaggeving inzake Israel?

02-05-2017 22:03

Lees ook: NRC-correspondent in Israël moet land uit

 

“Journalisten dragen een grote verantwoordelijkheid. Zij moeten de werkelijkheid die ze waarnemen zo duidelijk en eerlijk mogelijk weergeven opdat de lezer, luisteraar of kijker zich een gefundeerd oordeel kan vormen. Die verantwoordelijke taak rust vooral op je journalisten die verbonden zijn aan de ‘kwaliteitsmedia’. In Hoe de nuance verdween uit een kwaliteitskrant wil Hans Moll, oud-redacteur van NRC Handelsblad, aantonen dat deze krant vooringenomen is wat betreft de weergave van het Midden-Oostenconflict en bovendien weinig oog heeft voor het groeiend antisemitisme in de Arabische islamitische wereld.”

 

 

Lezers over Hoe de nuance verdween uit een kwaliteitskrant:

 

“Het gaat hier duidelijk om een boek van een schrijver met oprechte zorgen over ‘zijn’ krant. Moll probeert heel duidelijk niet met modder te gooien, er is geen gescheld, maar wel een oprechte zorg over objectiviteit. Een terechte zorg overigens, wat betreft de betrouwbaarheid van NRC. Als Snowden en vele anderen is Moll een echte klokkenluider, maar wel een zeer intelligente. Hij werkt zeer wel beargumenteerd en heeft zijn boek goed doordacht. De klachtenregen over de onjuiste informatie van israel correspondent Derk Walters in NRC onderstreept de juistheid van de beweringen van Moll. De klachten over de onjuistheid van Walters artikelen worden overigens stelselmatig niet in NRC gepubliceerd.” *****

 

“Hans Moll heeft jarenlang moeten aanzien hoe de redactie van zijn NRC partij koos in het Midden-Oosten conflict. Ik verheugde me op een boek vol vuurwerk. Maar Moll is een intellectueel die ook jarenlang is afgerekend op moeilijk taalgebruik, conclusies tussen de regels door en het veronderstellen van voorkennis. Niet de beste ingrediënten als je van makkelijk leesbare boeken houdt.

Ook het collega-bashen blijft achterwege. Herhaaldelijk start hij een discussie op met hun verhaallijnen, e-mails en quotes, maar vergeet hij te vertellen wat hij hoopt dat de uitkomst zal zijn. En langzaam begon het me te dagen: deze man geeft het goede voorbeeld. Hij is niet pro-Israël of pro-Arabië. Nee, hij wil laten zien wat het betekent als je de nuance zoekt.

Frustrerend en geweldig tegelijk. Maar al met al een onmisbaar boek voor iedereen die de media wil begrijpen. En: als je Luyendijk hebt gelezen, moet je deze ook bestellen.” ****

 

Lees ook van Hans Moll: De huismeester, de mammoet en de moslim – Getuigenis van mijn Islamofobie

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens