Media & TV

Sylvana Simons: ‘Begrijp waarom mensen Zwarte Piet niet kwijt willen, maar is racistische karikatuur’

30-04-2017 11:22

Sylvana Simons begrijpt “heel goed waarom mensen Zwarte Piet niet kwijt willen'” Dat zei Simons zaterdag in het WNL-radioprogramma WNL Tegenpolen op Staatsradio 1. Wel vindt Simons dat Zwarte Piet een “racistische karikatuur” is.

Simons begrijpt dat Zwarte Piet met “een sentiment” heeft te maken en dat het “melancholie is” waardoor mensen Zwarte Piet niet kwijt willen. Maar volgens haar gaat het om “voortschrijdend inzicht en moeten we met de hedendaagse kennis elkaar accepteren en in de waarde laten.” Ze vindt dan ook dat “we onze kinderen niet dat onbewuste racisme moeten blijven doorgeven.”

In hetzelfde Staatsradio 1-programma liet Sylvana Simons ook weten “niets te begrijpen over de koppeling die wordt gemaakt tussen de Nederlandse identiteit en een klein groepje radicale salafisten met ondemocratische opvattingen”.  Dit ‘kleine groepje salafisten’ zou helemaal geen bedreiging vormen voor de Nederlandse identiteit.

“Als we praten over de identiteit van Nederland en we praten binnen dertig seconden over dat kleine groepje salafisten dat in onze ogen ongrondwettelijke ideeën heeft, dan zie ik daar niet meteen de relatie met dé identiteit van Nederland. Ook zou ik niet weten hoe een klein groepje de identiteit onder druk zou zetten”, aldus Simons.

Ook liet Simons weten  “van mening te zijn dat Nederlanders zelf met z’n allen de grootste bedreiging zijn voor hun identiteit”.