DWDD over Chriet Titulaer: Met afstand meest weerzinwekkende televisieschouwspel ooit

25-04-2017 19:43

Iemand zei eens dat met alles te leven valt: met domheid valt te leven, met slinks opportunisme, lafheid zelfs. Waar niet mee te leven valt, onmogelijk mee te leven valt, is een onderontwikkelde inschattingsbekwaamheid. Heeft niets van doen met intellect, of beschaving, of wat verder voor fatsoenlijk moet doorgaan. Het heeft alles te maken met een instinct dat als vanzelfsprekend mag worden verondersteld, zelfs bij een groep voor de vergetelheid bestemde figuren. Een belangrijk begrip, waar overigens geen spoor van terug te vinden viel tijdens de behandeling die de juist overleden Chriet Titulaer gisteren ten deel viel aan de borrel- en hapjestafel van Matthijs van Nieuwkerk. Met afstand het meest weerzinwekkende schouwspel ooit toevertrouwd aan de Nederlandse televisiekijker.

De man die jarenlang complexe wetenschap in begrijpelijke taal bij het grote publiek bracht, juist overleden, werd door een volstrekt leeghoofd zonder enige aanwijsbare kwaliteit als ‘technojezus’ weggezet, waarna de zoveelste zelfingenomen twijg aan de Brandt Corstius-tak een tenenkrommende imitatie ten beste gaf van een man die op dat moment nog niet eens ter aarde was besteld.

Troep recyclebare selfkickers

Wat ik zeg: instinct, dat is de graadmeter die de denkenden scheidt van de halvegaren. Weten wanneer je je bek opentrekt, en wanneer je ‘m dicht houdt; hoe je een zojuist overleden wetenschapper van naam bespreekt, en hoe niet, afijn. Een eigenschap die totaal ontbreekt bij die troep kijk-ons-eens-leuk-doen nobodies met een doorlopend abonnement op de treurtafel bij Matthijs

Titulaer, die al bij leven met laatdunkend gesnuif werd bejegend door veelal naamloze collega-wetenschappers die schande spraken van de popularisering van hun leergebied, moet zich postuum de kwaadaardige spotzucht van een troep recyclebare selfkickers laten welgevallen. Hieruit spreekt niet alleen een totale minachting voor de man die een vonk van verwondering in de geesten van talloze toekomstige wetenschappers deed oplichten, maar het illustreert vooral hoe intens treurig het is gesteld met de lieden die de voorhoede vormen van het huidige BN’erdom, met nadruk op dom.

Alsnog hulde

Aldus alsnog hulde voor Chriet Titulaer. Een hartstochtelijk pleitbezorger van de wetenschap in de wereld, en daardoor gedurende zijn leven bijdroeg aan de ontwikkeling van de wetenschap én die van de wereld.

Een man kortom die zwaarder drukt op de schaal van betekenis dan duizend lachebekjes uit de pretrolodex van de publieken.

 

Lees ook: Heel Holland Haat DWDD.