Opinie

Gezellig terugluisteren: Op een gegeven moment worden voor de Volkskrant aanslagen te normaal

12-04-2017 16:58

Terwijl steeds meer duidelijk wordt dat de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund niet ‘zomaar’ voetbalgeweld was, heeft de Volkskrant vandaag een stel Panda’s op de voorpagina. Met dagenlang panda-nieuws heeft een juist in de mediawereld bekende ondernemer menig journalist dagenlang in zijn zak. Volgens waarnemend hoofdredacteur Pieter Klok is het echter logisch dat de zwart-witte dieren op de voorpagina stonden en niet de gehavende spelersbus. Aanslagen worden volgens Klok immers nu wel een beetje normaal.

Ook bij schokkend geweld dat wel direct een duidelijke aanslag is, gaat De Volkskrant niet meer per se voor de voorpagina. Afgelopen zaterdag stond de vrachtwagen-aanslag ook niet op de voorpagina. Volgens Klok, deze morgen in het Mediaforum op Radio 1, is dat heel normaal.

Je kunt niet elke aanslag op ‘de 1’. Op een gegeven moment wordt het, hoe wrang het ook klinkt, toch het nieuwe normaal dat er af en toe aanslagen plaatsvinden.

Panda’s zijn gezelliger dan aanslagen

Over Dortmund wil Pieter Klok nog wel iets kwijt.

En naja, zeker in dit geval, dat er geen doden vielen. Je hoeft niet elke aanslag op ‘de 1’ te zetten.

Geen aanslagen, wel dieren, dus. Ook als dat verkapte reclame voor een dierenpark is. Volgens Jan-Kees Emmer, voormalig adjunct hoofdredacteur van de Telegraaf, weet de paapse courant heel goed wat het volk graag leest. Volgens hem maakt de Volkskrant tegenwoordig een “Betere Telegraaf dan de Telegraaf”. Emmer noemde een panda ook “veel gezelliger”.

Klok vind steeds maar aanslagen in de krant ook niet representatief.

Wij proberen als krant een representatief beeld van de werkelijkheid te bieden, en dat doe je niet door elke dag een aanslag op de voorpagina te zetten.

Verder bood het mediaforum op Radio 1 u nog de strategische analyses van geopolitiek duider Catherine Keyl, dus luistert u gerust het hele gesprek terug.