Media & TV

Britse courant: aanslag Londen door Khalid Masood is schuld van racisme en gevangenisstraf

24-03-2017 11:23

Volgens de Britse courant The Telegraph is de aanslag in Londen woensdag waarbij vijf mensen om het leven kwamen vooral de schuld van het racisme en de gevangenistraffen in het leven van dader Khalid Masood (echte naam: Adrian Elms). Elms noemde zichzelf namelijk pas Masood nadat hij in de gevangenis radicaliseerde en die gevangenisstraf kreeg hij omdat hij iemand met een mes in het gezicht had gestoken (‘per ongeluk’, aldus zijn advocaat) na een ruzie over racistische opmerkingen.

In het jaar 2000 hield zijn ‘rustige leventje’ op omdat hij ruzie kreeg met een kroegeigenaar. Die kroegeigenaar had racistische opmerkingen gemaakt waarop toen nog genaamd Adrian Elms besloot het interieur van de kroegeigenaar zijn auto aan flarden te snijden met een mes. Dat mes had Elms, uiteraard, geheel toevallig op zak. Toen de kroegeigenaar verhaal kwam halen verdween dat toevallig op zak hebbende mes al even toevallig en geheel per ongeluk in het gezicht van de kroegeigenaar die er twintig hechtingen (en een litteken aan overhield).

Elms werd veroordeeld tot twee jaar cel. Daarna ging het bergaf want in het dorpje waar Elms woonde waren maar twee niet-blanken: hij en nog een andere man (Elms is overigens het kind van een blanke moeder en gekleurde vader). Hij viel dus teveel op, en voelde zich genoodzaakt te verhuizen.

Drie jaar later sneed hij weer het gezicht van iemand open, ongetwijfeld wederom geheel per ongeluk met een mes wat hij toevallig op zak had, en verdween weer de gevangenis in. Daar radicaliseerde hij.

Hij trouwde een moslima, Farzana Malik, en reisde meerdere malen af naar Saoedi-Arabië. De laatste jaren leefde hij met zijn vrouw en kinderen in Britse stadswijken die bekend staan als geïslamiseerd. Voormalige buren beschrijven hem allemaal als een aardige en vriendelijke man die een teruggetrokken leven leidde.