avatar
   
Media & TV

Bonusquote – universitair docent: ‘Klagen over hoofddoek personeel is onverdraagzaamheid’

'Uitspraak Hof rekt neutraliteitsideaal op naar private sector'

Tags:

 

“Een ‘verstrekkend’ arrest, vindt Jeroen Temperman, hoofddocent internationaal publiekrecht aan de Erasmus Universiteit en specialist op het gebied van religie en mensenrechten. Hij noemt het opmerkelijk dat het Hof het neutraliteitsideaal van de staat nu ook toepast op bedrijven. ‘Als individu hoef je helemaal niet neutraal te zijn. Het is niet zo dat je je religie thuis moet laten als je naar je werk gaat – godsdienstvrijheid geldt zowel in de publieke als de privésfeer. Maar het Hof rekt hier het neutraliteitsideaal van de staat op naar de private sector.’

Het wrangst vindt Temperman de zaak van de Franse moslima, omdat in haar geval de werkgever pas een probleem maakte van haar hoofddoek toen een klant erover klaagde. ‘Het was de onverdraagzaamheid van een klant die ertoe leidde dat haar werkgever de interne regels over neutraliteit ging toepassen, met haar ontslag als gevolg.'”

 

Dinsdag bepaalde het Europees Hof dat werkgevers niet discrimineren als ze vinden dat zichtbare religieuze uitingen op de werkvloer niet welkom zijn, mits de werkgever hiervoor dan wel een bedrijfsregelement hanteert. Kortom: geen hoofddoekjes meer op de werkvloer, indien gewenst.

Dat deed natuurlijk erg veel pijn bij de pro-islamitische social justice warriors van de Volkskrant. Maar na lang zoeken en bellen vonden ze toch eindelijk een wetenschapper die het ook allemaal heel erg stom vindt, want ‘dit staat haaks op onze pluriforme maatschappij’ en klanten die klagen over personeelsleden zijn gewoon ‘onverdraagzaam’.

Zo! Pak aan!

Social justice warriors blij, Volkskrant-lezers blij, D66/GroenLinks-stemmers blij.

Oud-mediaal deugen: Elke. Dag. Weer.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.