Media & TV

Nepnieuwswatch: Het Parool liegt over daling aantal misdrijven

01-03-2017 17:56

Kwaliteitscourant Het Parool (‘vrij, onverveerd’) heeft woensdag groot uitgepakt met officieel nepnieuws. Zo wordt in de krant beweerd dat ‘het aantal misdrijven in Amsterdam is gedaald’ ook al is daarvoor geen enkel bewijs. Wel is het aantal aangiftes van misdrijven in Amsterdam in 2016 gedaald ten opzichte van 2015.

Maar dit kan ook het gevolg zijn van minder vertrouwen in politie en rechtstaat waardoor Amsterdammers minder snel aangifte doen. Bovendien wordt het burgers ook steeds moeilijker gemaakt om aangifte te doen doordat politiebureaus worden gesloten en er vaak alleen op afspraak aangifte kan worden gedaan.

Toch blijft kwaliteitscourant Het Parool in de lead van het artikel hardnekkig volhouden dat ‘het aantal misdrijven is gedaald’ om een zin later slechts het aantal geregistreerde misdrijven toe te voegen, alsof dat een hard bewijs is voor het aantal daadwerkelijke misdrijven.

Daar komt bij dat het aantal daadwerkelijke misdrijven waarschijnlijk nog vele malen hoger is (landelijk is de door burgers beleefde criminaliteit meer dan vier keer hoger dan het aantal daadwerkelijke aangiften) en moet rekening worden gehouden met het feit dat het voor buitenlandse toeristen zo goed als ondoenlijk is om aangifte te doen.

Het werkelijke criminaliteitscijfer is dus alles behalve de roze zeepbel die door media als Het Parool zo keurig kritiekloos wordt doorgegeven.