Media & TV

Warren Beatty deelt Oscar uit aan verkeerde ‘Beste Film’ ‘La La Land’, moet ‘Moonlight’ zijn

27-02-2017 07:53

Het drama Moonlight heeft in de nacht van zondag op maandag drie Oscars in de wacht gesleept, waaronder de prijs voor beste film. Het verhaal over een donkere homoseksuele tiener won daarnaast de prijzen voor beste scenario en beste mannelijke bijrol (Mahershala Ali). De meeste prijzen, zes stuks, gingen naar La La Land. De musical, die vertelt over de liefde tussen een jazzpianist en een actrice, kreeg onder meer de beeldjes voor beste actrice (Emma Stone), muziek en camerawerk.

De show eindigde in een bizarre climax, toen acteur Warren Beatty in eerste instantie zei dat La La Land de Oscar voor beste film had gewonnen. Terwijl regisseur Damien Chazelle al aan zijn dankwoord bezig was, bleek Beatty de verkeerde titel te hebben voorgelezen. Voor zover bekend is bij deze categorie nog nooit zo’n vergissing gemaakt.

La La Land had veertien nominaties, een recordaantal. Twee beeldjes gingen naar het oorlogsdrama Hacksaw Ridge (beste montage en geluidsmixage). Het drama Manchester by the Sea, over een einzelgänger die opeens voor zijn neefje moet zorgen, werd bekroond met de prijzen voor beste acteur (Casey Affleck) en beste originele scenario.

De enige Nederlandse genomineerde dit jaar, regisseur Michael Dudok de Wit, won geen prijs voor zijn animatiefilm The Red Turtle. In plaats daarvan ging het beeldje in deze categorie naar de Disney-film Zootopia.

Met twee acteursprijzen voor donkere acteurs (naast Mahershala Ali won ook Viola Davis voor haar rol in het drama Fences) nam de Academy dit jaar revanche voor de kritiek van de afgelopen jaren dat donkere acteur genegeerd leken te worden. Verder predikten veel winnaars in hun bedanktoespraken voor diversiteit en tolerantie.

Echt harde woorden richting Donald Trump ontbraken, al refereerde presentator Jimmy Kimmel wel een aantal maal aan de Republikeinse president.


https://youtu.be/Lg8v1W7X7oM