Opinie

‘Arme, zielige, Asha ten Broeke, ze heeft het er maar moeilijk mee’

25-02-2017 12:29

Columniste Asha ten Broeke heeft het er maar moeilijk mee. Haar strijd tegen onrecht (“Waarom is roze eigenlijk voor meisjes en blauw voor jongens?”) en voor een betere wereld  (“Varkens moeten mensenrechten krijgen!”) schijnt vooral door boze witte mannen schier onmogelijk te worden gemaakt, zei ze twee dagen geleden in de Volkskrant, gehuld in een kolossaal roze, papieren verpakking. “De haat voor mij als vrouw met een mening is onvoorstelbaar”. En: “Ik hoef geen piemel maar ik zou wel graag boos kunnen worden zonder dat men mij hysterisch vindt”.

Maar wacht even…Asha Ten Broeke schrijft gewoon slechte columns! Neem haar recente Volkskrant-column. Daarin neemt ze het online praatprogramma Café Weltschmerz op de hak. Psychiater Esther van Fenema praat met Hanno Pijl, hoogleraar endocrinologie, over preventie in de gezondheidszorg. Niet alleen roken, maar ook (teveel) alcohol, te weinig bewegen en fout voedsel; de invloed daarvan op onze gezondheid wordt steeds duidelijker.

Zwarte baby’s

Tot zover kan Asha het gesprek van Van Fenema en Pijl nog wel volgen. Maar dan meent ze te moeten waarschuwen voor de ‘preventie’ die minister Edith Schippers voor ogen staat en die door Van Fenema en Pijl wordt toegejuicht. Omdat die de “verantwoordelijkheid voor gezondheid van de beleidsmakers en de maatschappij als geheel naar het individu schuift”.

Als voorbeeld noemt ze een artikel in Nation over de sterfte onder zwarte baby’s. Netjes foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap had niet geholpen. Er gaan desondanks veel meer zwarte baby’s dan witte baby’s dood. Volgens Ten Broeke komt dat doordat “de vrouwen en daardoor ook hun baby’s, te maken hadden met seksisme, racisme, slechte huizen, te weinig gezond eten, een onveilige wijk. Hoe kun je daar als individu nou verantwoordelijkheid voor nemen?”
Oftewel: als een (zwarte) baby de moord sterft kan dat nooit de schuld van z’n moeder zijn die er bij wijze van spreken stomdronken en/of apenstoned bij stond maar van de overheid die, ja, wat had die overheid eigenlijk moeten doen?

Thuisbevallen

Waarom komt Ten Broeke trouwens met het verre voorbeeld van ‘zwarte baby’s in de VS’ en niet met die van sterfte onder witte baby’s lekker dichtbij in Nederland? Die is namelijk (relatief) hoog, en niet vanwege een falende overheid maar vanwege de (aantoonbaar gevaarlijke) voorkeur van witte vrouwen om thuis te bevallen, liefst temidden van geurkaarsen. Zelfs Turkse en Marokkaanse vrouwen kijken tegenwoordig wel link uit en kiezen voor het veiligere ziekenhuis.

Maar Ten Broeke zelf blijkt gék op thuis bevallen. En ze is nu woest dat dit niet mocht vanwege haar omvang. “Had je maar je verantwoordelijkheid voor jou en je kind moeten nemen en moeten afvallen voordat je zwanger werd”, zou de hardvochtige verloskundige tegen haar hebben gezegd.

Zielig zeg!