Opinie

Bonusquote: NPO zendt eindelijk iets objectiefs uit, mag niet van NRC, recensent woest

23-02-2017 11:28

 

“Daarna werd het steeds grauwer op tv. Vooral door de documentaire Uit Europa (NPO 2). Die driedelige reeks is een soort tegenpool van In Europa. Die laatste serie gaat over de schone kunsten als positieve, bindende kracht in Europa. Uit Europa toont de nationalistische bewegingen die overal opkomen.

Ze drijven Europa uit elkaar, maar doordat ze zo op elkaar lijken, vormen ze ook een duistere kracht die Europa bindt.

De portretten worden gelardeerd met bespiegelingen van Europese denkers, die het allemaal opnemen voor de nationalisten. We moeten begrip hebben voor de nationalisten, zeggen de denkers, want hun klachten zijn legitiem. Je moet ze vooral niet de mond snoeren en ze wegzetten als nazi’s.

En juist doordat de pers het verwijt krijgt bevooroordeeld te zijn, worden ze weinig tegengesproken. Ook niet in Uit Europa. Over de voor- en nadelen van de EU valt te praten. Maar dat migranten hier de macht overnemen, dat valt toch eenvoudig te weerleggen.”

 

Hahaha, NRC Handelsblad is net een soort LOL-robot: gooi er een muntje in, druk op de knop, en je krijgt precies wat je verwacht. Telkens weer, tot in den eeuwigheid, zolang je er maar een muntje in gooit en op de knop drukt. Zo was natuurlijk te voorspellen dat de NRC-TV-recensent van dienst op klassiek arrogante en elitaire moralistenwijze de NPO-docureeks Uit Europa zou uitkotsen. Want zomaar aandacht geven aan EU-kritiek, populisme en gewone burgers die zich zorgen maken over de islam en het mislukken van de door NRC-lezers zo gekoesterde multiculturele samenleving, dat MAG natuurlijk helemaal niet! FOEI NPO, FOEI!

Zelfs het feit dat de NPO anno 2017 na 50 jaar het eindelijk eens voor elkaar krijgt om een programma te maken dat niet per definitie links bevooroordeeld en pro-multiculti en pro-EU wordt geframed is voor NRC nog geen reden positief te zijn over zo’n eerlijk journalistiek product. Want ‘dat migranten hier de macht overnemen, dat valt toch eenvoudig te weerleggen’, aldus een ongetwijfeld in een sjieke blanke koopwoningenwijk gesitueerde ivoren torenbewoner.

Dat kunnen Geerten Waling, Dieuwertje Kuijpers, Theodore Dalrymple, Kurt Westergaard die Zweedse burgers, AfD-politici en die 90-jarige WOII-veteraan die destijds nog heeft gevochten om Europa te bevrijden van onderdrukking mooi in hun zak steken: zomaar een beetje tegen de EU zijn en roepen dat migranten hier de macht komen overnemen is stom hoor!

Ideologie en activisme

Opvallend ook is hoe NRC steeds als Lars Duursma door een wesp gestoken reageert wanneer populistische burgers of politici überhaupt een podium krijgen. Dan is de reactie steevast: ‘Je moet ze veel meer tegenspreken!’ (alsof de Nederlandse pers, met NRC voorop, de afgelopen jaren ooit iets anders heeft gedaan dan populisme tegenspreken, zie ook de reacties op interviews met Wilders). Maar als linkse burgers of linkse politici het podium krijgen, meestal zonder te worden tegengesproken, hoor je NRC nooit eens klagen dat er te veel podium aan ze wordt gegeven of dat er te weinig tegenspraak is.

Dat is de ware aard van NRC-journalistiek: kritische vragen stellen en beperkt ruimte bieden geldt alleen voor mensen die ‘fout’ denken en de ‘verkeerde’ opvattingen hebben, maar voor alle anderen geldt dat natuurlijk niet, die staan aan ‘de goede kant’. Want Europa is een ‘bindende kracht’, en journalisten moeten strijden tegen ‘duistere krachten’ die ‘Europa uit elkaar willen drijven’.

Dat is geen journalistiek, dat is ideologie en activisme.

 

U kunt uw NRC-abonnement hier opzeggen.