TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Bonusquote: mensen die principieel geen online nieuws over Trump en Wilders willen lezen

'Omdat zij met kliks, likes en delen niet willen bijdragen aan nieuwshypes noch aan het verdienmodel'

Tags: ,

 

“Hoogleraar journalistiek Costera Meijer ziet drie groepen ‘nieuwsmijders’, naast degenen die geen interesse hebben in nieuws. Zo zijn er betrokken, politiek bewuste burgers die om politieke redenen onlineberichtgeving over bijvoorbeeld Trump en Wilders mijden, omdat zij met kliks, likes en delen niet willen bijdragen aan nieuwshypes noch aan het verdienmodel dat kleeft aan veelgelezen onlineverhalen. Een ‘Trump-filter’ zoals in de Verenigde Staten nu populair is, is te installeren voor wie moe is van één onderwerp.

Een tweede groep is maatschappelijk betrokken, maar wil haar gemoedsrust niet meer negatief laten beïnvloeden door de veelal zorgelijke berichtgeving in media. ‘Dit zijn vaak hoogopgeleide, witte mensen die radicaal positief in het leven staan, zoals new agers’, zegt Costera Meijer. Zij informeren zich via programma’s als Tegenlicht en lezen de Happinez. Het Journaal zetten ze uit als er beelden van rampen verschijnen. De krant kopen zij alleen als er een hoopgevend verhaal op de voorpagina staat. ‘Deze groep wil alleen over gebeurtenissen in de wereld lezen als het een constructief verhaal is, waarin naast de feiten context wordt gegeven en een perspectief wordt geschetst’, aldus de hoogleraar.

Mirjam Vossen herkent zich in alle ‘nieuwsmijders’, maar weigert toe te geven aan de aanvechting weg te duiken. En niet alleen omdat berichtgeving haar brood is. Ze promoveert aan de Universiteit van Leuven en Nijmegen op ‘framing’ door media – waarin negativiteit volgens haar een schaduw werpt over alles wat er wel goed gaat. Daarnaast is ze werkzaam voor het een jaar jonge platform World’s Best News, dat vooral bericht over positieve ontwikkelingen in de wereld.

‘Alle nieuwtjes sla ik over. Hetzelfde doe ik met berichtgeving over het opkomende populisme’.

‘In de zomer van 2016 ben ik gestopt met het volgen van nieuws. Het nieuws valt mij zwaar, al die negativiteit en prikkels.’

‘De tijd die ik over heb sinds ik geen nieuws meer volg, besteed ik aan het ontwikkelen van mijn creatieve kant. Ik schilder, teken, schrijf en kleur mandala’s in. Daar krijg ik energie van’

‘Daarnaast schrijf ik gedichten over de kleine, mooie, overzichtelijke kant van het leven. Over vlinders en mieren. Laat mij maar in een hoekje poëzie maken terwijl de wereld in brand staat.’ “

 

LOL!

(Bron via Blendle.)

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.