avatar
   
Opinie

NOS: ‘Relschoppers banlieues Parijs zijn gewoon ontevreden en dat is terecht’

Nepnieuws, het begint bij duiding van de subjectieve correspondent

Tags: ,

 

“Wel is de onvrede in de voorsteden nog groot, zegt de correspondent. ‘De mensen in de voorsteden zijn het zat dat ze zo slecht behandeld worden door de politie. En dat is ook echt zo. Een onderzoek van de Franse ombudsman liet onlangs zien dat mensen met een jong, Arabisch uiterlijk twintig keer zo vaak door de politie worden gecontroleerd. Ook hebben ze vaker te maken met geweld en beledigingen’.”

 

Er zijn dus rellen in de Franse banlieues. Al een week of twee gaan groepen veelal minderjarige multiculturele ‘jongeren’ met capuchon, niet zelden in gezelschap van fatsoenlijke en sociaal linkse Franse Joop.nl-lezers, volkomen los op auto’s, straatmeubilair en natuurlijk de politie (want dat zijn ‘racistische moordenaars’, allemaal).

De NOS heeft de afgelopen dagen nogal wat moeite gehad dit te brengen via het Achtuurjournaal, er was tenslotte ook ander belangrijk nieuws, maar via de NOS-website komt dit nieuws dan nu eindelijk ook tot u.

Of nouja, ‘nieuws’…het echte ‘nieuws’ is natuurlijk dat Franse jongeren al bijna twee weken aan het rellen zijn, dat winkels worden geplunderd, dat auto’s van journalisten in de fik worden gestoken, dat er gewonden vallen, dat de politie zich soms moet terugtrekken, dat ze uit zijn op oorlog met de politie en de autoriteiten, dat het soms gaat om jongeren van slechts 15 jaar oud met een ellenlang strafblad, dat ze soms ‘allah akbar’ roepen als ze een auto slopen en dat er al jaren een veenbrand woedt in heel veel voorsteden van heel veel Europese steden die af en toe oplaait en waarvan je weet dat het op een dag een hele grote onblusbare burgeroorlog brand gaat worden, dát is het nieuws.

Maar de NOS heeft helaas ook een ‘correspondent’ (dat is een soort journalist die wordt betaald om in het buitenland te doen wat internet al een jaar of 15 doet, heel grappig oudmediaal) en die ‘correspondent’ zorgt er vervolgens voor dat objectief nieuws uiteindelijk toch weer een soort van links biased nepnieuws wordt. Want rellende jongeren is natuurlijk erg enzo, MAAR ze zijn gewoon ontevreden en de politie doet echt heel stom tegen ze hoor, die arme stakkers, dus dat u wel even eerst weet wie de enige echte slachtoffers zijn voordat u het nieuws gaat lezen, schattige kutburger die heus niet zelf kan denken.

Dat noemen ze ‘duiding’. Ik noem dat ‘ideologische propaganda’. Met dit verschil dat ik niet wordt gesubsidieerd.

Hoe zeg je eigenijk “jongens, volgens de door belastinggeld gefinancierde Nederlandse publieke omroep is het eigenlijk prima wat jullie doen omdat jullie toch heus wel slachtoffers zijn, dus rel gerust lekker verder hoor krachtige en dappere kansenparels, want om nou individuen persoonlijk verantwoordelijk te houden voor hun misdaden speelt alleen maar de verkeerde politici in de kaart” in het Frans?

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.