Opinie

NPO interviewt Geert Wilders, Volkskrant woest (uiteraard)

14-02-2017 09:56

 

“‘We gaan een goed gesprek voeren.’ Zo begon Nieman dat vraaggesprek in de cigar lounge van Hotel Des Indes. Over dat goeie gesprek: het is natuurlijk maar wat je goed vindt. Smakenkwestie. Je kunt je gesprekspartner een halfuur onbekommerd zijn partijprogram laten afwerken, aangevuld met de gebruikelijke leugens, vage dreigtaal en onnozele kwaadaardigheden. Je kunt daar her en der een ‘Maar hoe dan?’ of ‘Hmm’ tegenover stellen, afgewisseld met een ironisch-ongemakkelijke wenkbrauwshuffle. En dat goed vinden. Smakenkwestie.

Kunnen we hem interviewen als een normale politicus? Dat hadden ze zich bij WNL afgevraagd. Wat bleek: dat kon. Heel goed zelfs. Zoals er ook prima voorbij kon worden gegaan aan het feit dat dit geen gewone politicus betrof, maar iemand die grote groepen Nederlanders hun grondrechten wil afnemen, die veroordeeld is voor aanzetten tot discriminatie, die een ondemocratische beweging leidt, enzovoort, enzovoort.

het is een zich steeds wijder verbreidend misverstand dat het ruim baan geven aan iemands ‘ eigen verhaal’ – of dat verhaal nu lachwekkend is, of boeiend of angstaanjagend – een vorm van ‘niet-vooringenomen journalistiek’ is.”

 

Wat een verrassing. Een Volkskrant-recensent (Blendle-link), tevens journalist voor De Correspondent (maar da’s toeval hoor), is woest op Rick Nieman van WNL. Want Nieman interviewde Wilders en behandelde Wilders als gewone politicus (Geert Wilders is dan ook een gewone politicus) en dat mág dus helemaal niet!

Want Geert Wilders is een FASCIST!!!1! VEROORDEELD!!!1! (lol) Enzovoort. Enzovoort. Enzovoort. Nee, dan Marcia Luyten (PvdA) van Buitenhof (NPO/VARA/PvdA), dát is pas een echte journalist, aldus de Volkskrant-recensent die ook voor nrc.next en Vrij Nederland schrijft (maar da’s toeval hoor).

Het is maar goed dat we in Nederland nog couranten hebben als de Volkskrant, barstensvol niet-vooringenomen journalisten. Anders zouden we als dom volk maar afdwalen van De Waarheid. En Het Licht. En De Weg.