TPOok!

 
avatar
   
Opinie

Bonusquote: hoe tendentieuze berichtgeving van VARA-weblog het debat om zeep hielp

'Tendentieuze berichtgeving van Joop.nl werd klakkeloos nagepraat door serieuze media'

Tags: ,

 

“Het is ronduit schadelijk dat professionele journalisten, de bemiddelaars van het publieke debat, zich verliezen in hetzes en verdachtmakingen.  Dit was onlangs het geval na een debat in De Balie over oorzaken en oplossingen van het islamitisch terrorisme, dat ik mocht modereren. Door tendentieuze berichtgeving op VARA-weblog Joop.nl, klakkeloos nagepraat door enkele serieuze media, is een leugenachtig beeld ontstaan. Er werd ‘openlijk gedebatteerd over de deportatie van honderdduizenden moslims’, framede een journalist van De Correspondent. Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, verdedigde zich dapper en noemde de valse berichtgeving van Joop.nl ‘willens en wetens het debat onmogelijk maken’. Een gezond debat biedt ook ruimte aan abjecte meningen. Helaas is het publieke debat niet dik bezaaid met het type-Albrecht. Media en debatpodia buigen doorgaans haastig voor morele ophef, de goede naam mag niet worden bezoedeld. En al kloppen de verwijten misschien niet, iedereen wil toch aan de goede kant van de geschiedenis staan? Iedereen wil een Stefan Zweig of Gerrit van der Veen zijn. Vanuit het naoorlogse verzet hoef je intussen geen argumenten meer aan te dragen voor je standpunten. Moralistische vingers en gekwetste stampvoeten helpen het debat over prangende maatschappelijke kwesties effectief om zeep.”

 

U las Geerten Waling die het, dankzij een door de NPO-website aangezwengelde haathetze, geframde debat in De Balie destijds modereerde. Waling heeft verder ook verstand van democratie en schrijf op zondag columns voor de online Volkskrant.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.