Opinie

Sociale mevrouw voor vrede die journalist mishandelde legt uit waarom geweld gebruiken okee is

02-02-2017 10:35

 

“Toen sloeg ik hem.

Nee, dat is niet netjes.

Nee, dat is niet het voorbeeld dat ik mijn kinderen wil geven.

Maar gast, als ik mijn grens vier keer aangeef en je gaat er vijf keer overheen, dan moet ik andere manieren verzinnen om mijn grens duidelijk te maken. Dan ga ik je een klap geven. Niet omdat ik een gewelddadig persoon ben, maar omdat jij gewoon mijn grens niet respecteert.

Mafkees!

En misschien, heel misschien is dit dus wél het voorbeeld dat ik mijn kinderen wil geven. Misschien wil ik ze wél leren dat het oké is om voor jezelf op te komen. Misschien.”

 

Woensdag genoot heel Nederland van het échte beeld van ‘fatsoenlijk’ en ‘tolerant’ Nederland ‘tegen haat een uitsluiting’ dus ‘tegen Trump, tegen fascisme’. Een moeder die haar zéér jonge kinderen doodleuk had meegenomen naar de anti-Trump-demonstratie op het Malieveld gaf, voor het oog van de Powned-camera, verslaggever Dennis een klap in zijn gezicht. Reden: verslaggever Dennis deed gewoon zijn werk, namelijk het stellen van vragen op openbaar terrein, bovendien aan volwassen mensen die er helemaal zelf voor kiezen naar een openbare manifestatie te gaan waarvan je weet dat er ook pers zal zijn.

Vandaag, donderdag, legt de agressieve meppende moeder Anita Borst (‘tegen uitsluiting’) op haar eigen weblog uit (mirror) waarom geweld gebruiken best okee is, en waarom je kinderen daar best van kunnen leren: “Als je over mijn grens gaat dan kom ik voor mijzelf op”.

‘Grenzen’

Ja, dat is inderdaad een uitstekend voorbeeld voor je kinderen: ze niet aanleren welke grenzen precies waar liggen (bijvoorbeeld in het wetboek en de grondwet, in het samenleven en samenwerken, in het accepteren van kritiek en teleurstelling, in het beseffen dat vrijheid voor jou ook vrijheid voor mensen met een andere mening inhoudt) maar gewoon, dat je helemaal zelf vrij kan bepalen wanneer welke grenzen volgens jou worden overschreden en dat geweld bij het overtreden van die grenzen prima is.

Dus die kinderen leren niet: ‘In een vrij en democratisch land als Nederland hebben we een vrije pers, dat kan soms vervelend zijn, maar geweld tegen vrije pers gebruiken is nou precies waartegen we vandaag protesteerden, want vrijheid geldt voor iedereen en dat mag nooit worden onderdrukt’. Nee, die kinderen leren: ‘Zolang je maar voor jezelf opkomt is alles geoorloofd. De rest doet niet ter zake, laat staan dat anderen ter zake doen. Lekker fatsoenlijk egoïstisch, tolerantie voor jezelf, dat is pas écht een sociale en betere wereld. Cultiveer die agressie kinderen!’

Oftewel: geweld is goed, zolang je er maar voor zorgt dat je er zelf in gelooft dat dit geweld een goed doel dient, bijvoorbeeld je eigen ego.

Definitie van fascisme

Geweld tegen journalisten goedkeuren: een betere definitie van ‘fascisme’ is eigenlijk niet denkbaar.

Als dát geen leuke lieve geweldloze kinderen bomvol dialoog en solidariteit worden straks: “Juffrouw, de kinderen van Anita Borst hebben mij een gebroken neus geslagen! Ik stelde ze een vraag op het schoolplein en toen zeiden ze dat mensen die zomaar vragen stellen over hun grens heen gaan en dat ze dus wel voor zichzelf moeten opkomen. Raar he?”

Nu maar hopen dat ze later geen vuurwapenvergunning krijgen. En weg blijven van parkeerplaatsen op Mediaparken waar populaire politici zich bevinden.