Opinie

Bonusquote: ‘Het Westen worstelt met twee vijanden, Rusland en de islam’

30-01-2017 20:52

 

“‘Ik ben nog een echte koloniaal,’ zegt psychiater Frank Koerselman met zijn typerende hoge lachje. Hij is geboren in Batavia en zo noemt hij de stad ook: niet Jakarta, zoals zij sinds 1972 heet. Hij heeft geen behoefte aan politieke correctheid. Policor, zegt hij met afgrijzen.

‘Tegenwoordig wordt het woord ‘narcisme’ alleen gebruikt in de negatieve betekenis: pathologisch narcisme. Er is ook gezond narcisme: de behoefte bewonderd te willen worden, de beste te zijn, trots zijn. Daar is niks mis mee en dat zijn plezierige en motiverende gevoelens. Pathologisch narcisme bestaat bij mensen die dat gevoel niet kennen. Die twijfelen aan zichzelf; wat we vroeger een minderwaardigheidscomplex noemden.

‘Maar het zou ook kunnen dat Trump niets hoeft te compenseren, maar een bijzonder energieke en talentvolle man is die zich doelen stelt die hij bereikt. Ik weet het niet. We zullen het zien. Maar die laatste optie wordt collectief niet onder ogen gezien. Dat wil men niet, en dat is wel weer interessant: waarom niet? Ik denk omdat hij onbescheiden is, onfatsoenlijk, zich niet gedraagt, ordinair is. Niet Ons Soort Mensen.

‘Er mag dan anti-westerse propaganda zijn in Rusland, wij kunnen er ook wat van. Waarom moet onze houding ten opzichte van Rusland zo zwart-wit zijn? Koerselman heeft een vermoeden.

‘Het Westen worstelt met twee vijanden: de islam en Rusland. En ik denk dat de islam op dit moment bedreigender is, want moslimextremisten plegen hier al aanslagen. En de islam wordt radicaler, ook in voorheen gematigde landen als Egypte, Turkije, Indonesië. Daar lopen geen vrouwen meer blootshoofds: ze dragen allemaal een hoofddoek.

En wat is er mis mee als mensen gekleed [in een boerkini] op het strand gaan liggen? Wat er mis mee is, is dat ík me ongemakkelijk voel, want dan ben ik kennelijk zedeloos. Dan ben je een hoer, en ga zo maar door. Dat is er mis mee. Maar omdat je dat eng vindt, ga je dat goedpraten. Dan is het als het ware veiliger om Rusland tot boeman te maken.'”

 

Frank Koerselman is psychiater en heeft behalve van lijden, het leven en de psyche ook verstand van narcisme. Echt verstand. Zoals bij Trump, waar zomaar eens zou kunnen blijken dat het weliswaar een narcist is maar geen psychopaat. Ook over de huidige staat van politiek en maatschappij kan hij spijkers met koppen slaan: Europa heeft Rusland nodig als zondebok want het gevaar van islam is te groot om te kunnen benoemen. Dan is een scapegoat wel zo handig.

Interview uit Elsevier, via Blendle.