Opinie

Raad Marokkaanse Moskeeën: ‘De Balie neemt geen verantwoordelijkheid voor faciliteren fascisme’

26-01-2017 09:16

Goedemorgen, vandaag een nieuw hoofdstuk in de grote Debat in De Balie te Amsterdam-ophef. Woensdag spatte de ophef al van mening social medium af nadat de Amsterdamse GroenLinks-fractie in de gemeenteraad vragen had gesteld over een open en vrij debat in het hoofdstedelijke debatcentrum, donderdag komt daar weer een extra portie ophef over heen omdat nu ook de gezaghebbende Raad voor Marokkaanse Moskeeën (RMM) zich er tegenaan bemoeit. In een reactie aan het Amsterdamse subsidiemedium AT5 laat deze raad weten ‘met afschuw kennis te hebben genomen’ van de ‘walgelijke racistische uitspraken’ tijdens het debat in De Balie.

De reactie van deze RMM is als volgt:

 

“Dergelijke uitspraken in combinatie met politici met zwakke knieën die hun afschuw niet uitspreken, kunnen zorgen voor een instabiele samenleving. Wij zijn eveneens geschrokken van de verbaasde reactie van De Balie over de ontstane tumult. Zij neemt met een dergelijke reactie geen enkele verantwoordelijkheid voor het faciliteren van fascisme.

Er is hier geen sprake van een constructief en scherp debat maar van pure schending van mensenrechten. Bij vaststelling van dergelijke opruiende en discriminerende uitspraken, had De Balie de grens moeten stellen en een einde moeten maken aan het debat.

De Raad roept de burgemeester en de politiek op om daadkrachtig op te treden tegen het walgelijke fascisme in debatcentrum De Balie.”

 

Kortom, de kans dat voorbedrukte aangifteformulieren tegen Het Debat in Nederland binnenkort bij uw politiebureau liggen is groot. Want voor ‘mensenrechten’ en ‘daadkrachtig optreden tegen fascisme’ zijn we allemaal, nietwaar?

Stukje TPO-service naar de gekwetste bezorgde burger toe: Het Fascistische Mensenrechtenschenddebat in kwestie vindt u integraal hier, de ophefraadsvragen van GroenLinks Amsterdam zijn hier te bekijken, een verslag lezen van het twee uur durende debat met daarin al gauw drie minuten van misschien wel kwetsende uitspraken kan hier, het boek Waarom haten zij ons eigenlijk? (naar aanleiding van dit boek was het debat überhaupt georganiseerd) kunt u hier kopen en als u toch een leuk boek aan het kopen bent, koop dan gelijk even het prachtige Waarover men niet spreekt, geschreven door Wim van Rooy, een nu door GroenLinks officieel erkende ‘gevaarlijke racist’ die ‘moet worden aangepakt’.

Speaking of officieel erkende ‘gevaarlijke racisten’ die moeten ‘worden aangepakt’: ook professor Paul Cliteur is er zo eentje. En ook Paul Cliteur was én aanwezig bij dat debat én heeft onlangs een lezenswaardig boek met bindende leestip geschreven (treft dat even!): dat boek koopt u hier.

Tot slot de weersverwachting voor vandaag: stervenskoud. Lekker binnen blijven en ophef veroorzaken op Twitter dus! Eventueel kunt u uw avatar veranderen in Yoeri Albrecht uit solidariteit met De Balie of in De Profeet Jesse Klaver uit solidariteit met GroenLinks.

Prettige dag nog!