Media & TV

NPO-website zwengelt tsunami van haat aan tegen hoogleraren en intellectuelen wegens open debat

25-01-2017 11:45

Artikel na tweet.

 

 

Een door anoniemen geschreven artikel op de NPO-website Joop.nl (betaald door ‘verschillige’ en ‘sociale’ VARA-leden maar mede onderhouden door belastinggeld van de publieke omroep) heeft een tsunami van haat aangezwengeld tegen deelnemers aan een debat in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Ook de leider van het debatcentrum, Yoeri Albrecht, moet het op social media zwaar ontgelden. De ophef (lees: een onophoudelijke barrage aan intimiderende, lasterlijke en dreigende tweets, scheldpartijen en vooral veel nazi-vergelijkingen) is zo groot dat zelfs de regionale courant De Gelderlander er woensdag aandacht aan besteed.

In het debat getiteld Waarom haten zij ons? gingen vooraanstaande intellectuelen als Meindert Fennema (GroenLinks), Frits Bolkestein (VVD), Paul Cliteur (hoogleraar te Leiden), dr. Geerten Waling (gepromoveerd in Leiden) en de Vlaamse publicist Wim van Rooy met elkaar in gesprek over de islam in Nederland en de islam in het algemeen.

De NPO-website van de ‘verschillige, sociale’ en ‘linkse’ omroep VARA heeft van dit avondvullende debat een heel kort, gemonteerd, fragment online gezet. In dat fragment stelt een bezoeker in de zaal (dus geen uitgenodigde deelnemer aan het debat) de vraag hoe een “islamquotum van 1 a 2 procent per westers land kan worden gehandhaafd”. Paul Cliteur reageert hierop dat dit wel heel extreme oplossingen zijn.

In het begeleidende artikel op de ‘fatsoenlijke’ en ‘tolerante’ NPO-website (een integraal onderdeel van ‘verbinding maken in de samenleving’) wordt het debatcentrum verder vergeleken met ‘een Beierse bierhal uit de jaren dertig’ en wordt de bezoeker uit het fragment ‘professioneel moslimhaatster’ genoemd.

Het (anonieme) artikel op de NPO-website besluit zelfs met de woorden: “Kijk zelf, zodat je later niet zegt dat je het niet geweten hebt”, een verwijzing naar ‘wir haben es nicht gewusst‘, de ontkenning van Duitsers over de holocaust.

 

De VARA is een socialistische arbeidersomroep die zegt een ‘progressieve en maatschappelijk betrokken’ vereniging te zijn die zich wil inzetten voor een ‘sociaal rechtvaardige samenleving’ en ‘het publieke debat wil stimuleren’. Maar kennelijk niet elk debat, alleen debat dat door de VARA is goedgekeurd.

De NPO heeft als missie ‘de samenleving te verbinden en te verrijken’ door ‘informeren, amuseren en inspireren’. Verbinden gaat kennelijk ook door middel van websites vol nazi-vergelijkingen en suggestieve demoniserende artikelen.

 

Foto: Francisco van Jole, hoofdredacteur van Joop.nl