Media & TV

Bonusquote: Teletekst nog altijd extreem populair (alleen in Nederland)

23-01-2017 21:11

 

“Onverwoestbaar, onverstoorbaar en nog altijd voor velen onmisbaar: na 37 jaar is de oerversie van de Nederlandse teletekst er nog altijd. Het medialandschap is in die tijd onherkenbaar veranderd, maar het MS-Dos van de nieuwsvoorziening laat zich niet van de wijs brengen. ‘Bij teletekst weet je wat je krijgt’.

De app wordt gemiddeld 619 duizend keer per dag gebruikt, met een flinke uitschieter op 9 november: de dag dat Trump de Amerikaanse presidentsverkiezing won. Toen raadpleegden twee miljoen mensen de teletekstpagina’s op hun telefoon of tablet.

Want werken voor teletekst is niet zomaar een beetje ANP-berichten knippen en plakken en er een kop boven hengsten, zeggen ze bij de NOS. ‘Je moet echt bewijzen dat je het kan’, zegt Sabine de Haan (55). ‘Het is een ambacht’, vult Kraan aan.”

 

Grappigste Volkskrant-artikel ooit: een achtergrondje bij Teletekst. Dat bestaat dus nog gewoon. Op de meeste oud mediale redacties hangen ook nog beeldschermen met daarop de hele dag Teletekst-pagina 101. Want MS Dos-letters en ASCII-art is natuurlijk veel romantischer om nieuws van te vernemen dan van internet.

Teletekst is een immer populaire nieuwsbron (wat natuurlijk helemaal niets met de vergrijzing heeft te maken) en eerlijk is eerlijk: een nieuwsvoorziening die op MS-Dos draait met stand alone software is gegarandeerd een nieuwsvoorziening die het ook nog doet als nepnieuws het internet heeft overgenomen en de modem stuk is. Bovendien heb je er alleen maar een XT-PC uit 1991 met 100 mb harde schijf voor nodig en wat Word Perfect 1.0-bejaarden om dagelijks pixels te vullen. Kost geen drol.

Wel jammer dat die pagina met sneeuwhoogtes en die geile ‘Maria weet raad’-rubriek niet meer bestaan.