Interview

James McAvoy heerst in horror-drama ‘Split’

21-01-2017 14:39

James McAvoy steelt de show in het horrordrama Split, waar hij iemand met een gespleten persoonlijkheid vertolkt, 23 om precies te zijn. “Het was een nachtmerrie.”

 

Split

 

Met Split van de vallen & opstaan-regisseur M. Night Shymalan laat James McAvoy zien dat hij een echte karakter-acteur is, maar de 37-jarige Schot heeft ook blockbusterstatus sinds zijn hoofdrol in de hyper-commerciële X-Men-reeks. Dat verleidt één van de Italiaanse journalisten aan de zogeheten roundtable in het Four Seasons-hotel in Beverly Hills tot de volgende uitspraak:

“James, je bent een tieneridool…”

“Uh, ben ik dat?”

“Ja, dat ben je. Je weet het zelf misschien niet, maar dat is je grootste fanbase…”

“Goed, oké…”

“Dus”, gaat de Italiaanse triomfantelijk verder. “Wil je daarom in deze nieuwe film, Split, tieners ontvoeren en vermoorden, uit een soort wraak misschien?”

James: ,”Oh, uh, nou. Tjsa…” Om daarna sympathiek te hervatten: “Ik heb wel opvallend veel fans in Zuid-Korea, om de één of andere reden. Echt, de bulk van de fanmail komt daar vandaan. Ik weet ook niet waarom. Eigenlijk best bizar.”

 

split_02038331_st_4_s-high (1)

 

Als de roundtable na een lange twintig minuten (“James, was je niet ooit verkozen tot sexiest man alive?”) is afgefloten, hebben wij McAvoy in zijn suite gelukkig voor onszelf. Hij maakt een superrelaxte indruk en draait een watertje open als wij hem complimenteren met zijn performance in Split, waar hij een man speelt met meervoudige persoonlijkheden, 23 om precies te zijn.

“Dankje, maar bij dit soort bijeenkomsten, deze junkets, neem ik de complimenten altijd met een korreltje zout. Je weet nooit wie je echt kan geloven…”

Toch moet het een droom zijn voor een acteur om in zo’n intelligente horror-thriller zoveel persoonlijkheden, je doet er geloof ik negen, te spelen. Of niet dan?

“Yep, dat hoor ik veel, maar veel journalisten vragen ook: was het niet een nachtmerrie. Ik elk geval kreeg ik de kans, heb ik het gedaan en is het ook gelukt.”

Hoe?

“Door al die personages vooral op instinct te spelen, en er niet al teveel verkleedpartijen omheen te doen. Ik bedoel, het gaat bij deze stoornis om afgeronde persoonlijkheden. Mannen en vrouwen, die toevallig hetzelfde lichaam delen. Ter voorbereiding heb ik veel naar filmpjes gekeken die patiënten met die aandoening steeds van zichzelf maken als er weer iemand anders in hun huid is gekropen. Fascinerend, en ja, je vindt ze gewoon op YouTube.”

 

Split

 

Split is vooral in de VS zeer positief ontvangen en dat is wel eens anders geweest met regisseur M. Night Shymalan, die ooit overdonderend van start ging met The Sixth Sense en Unbreakable, maar die de laatste tien jaar epische zeperds afleverde met The Last Airbender en After Earth (met Will Smith). Was dat niet een risico bij dit project, willen wij van James McAvoy weten.

“Nou, ik was dronken, écht, toen ik hem voor het eerst ontmoette op een party. Dat was meteen een leuk contact, haha. Misschien heb ik toen ook wel ja gezegd tegen Split. Later hebben we serieus gesproken. Wij hadden meteen een artistieke klik. Al mijn geïmproviseerde humor heeft ie gewoon in de film gelaten. Mooi, want filmcollega’s knippen dat er vaak rücksichtslos uit. En bovendien, Night doet alles zelf, de productie, de regie, het script, en dan meestal met veel bloed, zweet en tranen. Dat bewonder ik in hem. Night levert bovendien altijd een origineel verhaal af, geen sequel, of een adaptatie van iets. Daar heb ik ook respect voor. Kom daar maar eens om in Hollywood.”

Kan jij trouwens een beetje ontsnappen aan die Hollywood-bubble? Hoe blijf jij grounded?

“Simpel. Ik ben bijna nooit in Los Angeles. Volgens mij is dit de eerste keer in zes jaar. Joh, Ik woon gewoon in Noord-Londen, en doe vanuit daar mijn ding.”

Maar als prominent cast-lid van de X-Men-reeks krijg je toch wel startreatment?

“Als er van die media-events zijn, zeker. Dan zit je in de meest luxe hotels op de mooiste plekken. Dan kan alles. Dan voel ik mij een soort rockster. En ik probeer er dan ook vooral van de genieten, want het is eigenlijk maar drie dagen in het jaar. De andere 362 dagen in mijn leven zijn onthutsend saai, hoor.”

Wat is er nog typisch Schots aan jou, alleen je accent?

“Dat denk jij. Maar ik ben bang dat mijn familie en vrienden vinden dat ik zo langzamerhand als een Londener klink, haha. Maar eh, Schots aan mij is mijn liefde voor Celtic, dat ik veel vloek en een smerig gevoel voor humor heb.”

 

Split draait nu in de bioscoop.

 

split_02038331_st_5_s-high