Opinie

TPO-mediawatch: het volgende artikel is bedoeld als serieuze journalistiek

13-01-2017 11:25

 

Klik op deze link. Lees het Parool-artikel aandachtig.

Besef: dit is dus ‘journalistiek’ en standaard content in een courant als het Parool.

Ga rustig door met ademhalen. Neem even de tijd om het allemaal te verwerken. Lees het artikel nogmaals. Smeer daarna een bammetje, aai de kat, drink een slokje water.

Besef: voor dit soort content is een markt, hier betalen mensen voor.

Bijt op je vuist. Slik en proef zout in je keel. Bevochtig je droog geworden lippen.

Besef: er bestaat dus een instituut voor sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek. Het bestaat écht.

Aai nogmaals de kat. Ga even poepen of plassen. Lees het artikel dan nog een laatste maal. Huil uit. Blijf van de pillen en alcohol af. Sluit je ogen en lach. Haal rustig en regelmatig adem.

Besef: dit is Nederland anno 2017. Dit is wat mensen van ‘journalistiek’ verwachten.

Besef: het onophoudelijk vormen van de samenleving naar een ideaal en het ideologisch beïnvloeden van de publieke opinie en het maatschappelijk debat door middel van propaganda in ‘kwaliteitsmedia’ is al sinds 1968 de kern van onze ‘journalistiek’.

Reageer je agressie even af op een blinde muur. Schreeuw in een kussen. Aai nog een keer je kat.

Besef: als het aan ‘deskundigen’ ligt moet de journalistiek vooral zo verder gaan en nog veel meer van dit soort content produceren.

Macramee een strop. 3D-print een pistool. Fantaseer over het genot van eeuwig ontsnappen maar hou het bij fantasie. Loop desnoods even een blokje om tot het weer is weggezakt. Drink kruidenthee. Luister Brahms of Charlie Parker. Of metal. Draai het volume helemaal open. Lees nog een keer alleen de kop en de lead van het Parool-artikel. Aanschouw hoe de letters door je tranen heen in duizenden stukjes lijken te breken. Bezie de poëtische schoonheid van onze kille werkelijkheid.

Besef: er is geen kwaliteitsjournalistiek meer, er is alleen moralisme, dwingend, walmend, verstikkend, stinkend, stichtelijk moralisme. Beangstigend en beklemmend als een religie.

Besef: het zal niet veranderen, nooit, het zal alleen maar erger worden.

Laat vervolgens je reactie achter in de comments. Ga daarna weer vrolijk verder met je leven. Voor zover dat gaat.